Держдеп США підтримав надання автокефалії Українській церкві

Читать на русском
Державний департамент США озвучив позицію Вашингтона щодо надання автокефалії Українській церкві.

Державний департамент США озвучив позицію Вашингтона щодо надання автокефалії Українській церкві.

Згідно із заявою офіційної представниці Держдепартаменту Гезер Нойєрт, США поважають право православних релігійних лідерів та вірян України на автокефалію згідно з їхніми переконаннями, пише «Слово і Діло».

«Сполучені Штати рішуче підтримують свободу віросповідання, зокрема свободу членів окремих груп на сповідування релігії у відповідності до власних переконань та без державного втручання», - заявила Нойєрт.

«Ми поважаємо Вселенського Патріарха як голос релігійної толерантності та міжконфесійного діалогу», - додала вона.

У Держдепі також нагадали, що Вашингтон незмінно підтримує Україну та її територіальну цілісність в умовах російської агресії на Донбасі та незаконної анексії Росією Криму.

Нагадаємо, що Вселенський Патріарх Варфоломій І призначив до Києва двох екзархів в рамках підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Особистими представниками Патріарха призначені архієпископ Даниїл Памфілійський з США і єпископ Іларіон Едмонтонський з Канади.

Патріарх Варфоломій в посланні президенту України Петру Порошенку до дня святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України підтвердив своє рішення надати Українській церкві Томос про автокефалію.

РПЦ висловила різкий протест у зв'язку з призначенням Константинопольських екзархів, назвавши це «вторгненням на свою канонічну територію» і пригрозила розривом євхаристичного спілкування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: