Варфоломій може надавати автокефалію без будь-яких погоджень

Читать на русском
Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень, вирішили єпископи на Соборі у Стамбулі.

На Архієрейському соборі Константинопольської церкви у Стамбулі в неділю, 2 вересня, єпископи розглянули питання про те, наскільки Константинопольська церква уповноважена без згоди інших церков надавати автономію, автокефалію церкві, яка про це просить.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Громадське.

Відповідь, яку прийняли єпископи за результатами цього обговорення, ствердна: «так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень».

Водночас зазначається, що процедура надання Томосу може зайняти до одного місяця, оскільки всі дії цього Собору повинні бути зафіксовані і, відповідно, затверджені синодом.

Раніше Вселенський патріарх нагадав про московську самоправність щодо Київської митрополії.

1 вересня у Стамбулі почався Архієрейський собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання українській Православній церкві автокефалії. Собор триватиме до 3 вересня. Питання України планують розглянути 2 вересня у другій половині дня. Якщо під час обговорення ідею надання автокефалії Україні підтримає більшість ієрархів - тоді для надання Томосу Києву не буде жодних процедурних перешкод.

Очікується, що після консультацій із єпископами з усього світу Константинопольський патріархат може остаточно визначити терміни надання Томосу - грамоти, яка оголосить про незалежність Української православної церкви.

Нагадаємо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій повідомив патріархові Кирилу про імплементацію рішення про автокефалію в Україні.

Водночас глава РПЦ не став розголошувати бесіду з Варфоломієм.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: