Стало відомо, в рамках якої справи НАБУ проводить спецоперацію в Одесі

Читать на русском
Співробітники Антикорупційного бюро проводять обшуки в Одесі в рамках розслідування можливих зловживань під час закупівель АМПУ.

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять спецоперацію в Одесі, в якій уже затримані 10 осіб, у рамках розслідування кримінального провадження за фактами можливих зловживань під час закупівель послуг із днопоглиблення Адміністрацією морських портів України.

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіли в прес-службі НАБУ.

«Слідчі дії проводяться в рамках розслідування, пов'язаного з імовірними фактами зловживань при закупівлі послуг із днопоглиблення в Бердянському та Маріупольському морських портах у 2015 та 2016 роках», – зазначили у відомстві.

Крім Одеси і області обшуки НАБУ також проводить у Києві та Миколаївській області.

Як відомо, за версією детективів, протягом 2015-2016 років АМПУ здійснила низку закупівель послуг на днопоглиблення підхідних каналів та акваторій Бердянського й Маріупольського морських портів. За результатами торгів були укладені договори з ТОВ «Ірида», ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» і ТОВ «Інфлот-Данубіус Ейдженсі», проте ціни в договорах були завищені майже вдвічі.

Зібравши достатньо інформації, що засвідчила можливий антиконкурентний характер дій із боку учасників торгів, НАБУ передало частину матеріалів до АМКУ. Зазначені матеріали стали підставою для відкриття справ за ознаками антиконкурентних узгоджених дій та винесення АМКУ вердикту щодо наявності відповідного факту. В результаті на ТОВ «Іріда» наклали штраф у розмірі 1,466 млн грн, на ТОВ «Інфлот-Данубіус Ейдженсі» – 3,64 млн грн, на ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» – 76,43 млн грн.

Раніше АМКУ визнав змову в діях учасників торгів із закупівлі робіт та послуг із днопоглиблення в порту «Южний» за зверненням НАБУ. Два підприємства, які вдалися до цих антиконкурентних узгоджених дій – ТОВ «Лігос УА» та ТОВ «Укрзв'язокгідробуд», – АМКУ оштрафував на загальну суму близько 23 млн грн.

Попередня правова кваліфікація кримінального провадження – ст. 14, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України. Всі кримінальні правопорушення пов'язані зі здійсненням державних закупівель упродовж 2015–2016 років. Внаслідок зловживань, за версією слідства, державі завдано шкоди на суму близько 300 млн грн.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет підтвердив факти відмивання грошей у морських портах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: