Свобода слова в Україні: в чому головна проблема?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

У країнах з авторитарним та диктаторським режимом говорити про свободу слова взагалі не доводиться. Цензура – це правила, які унеможливлюють критичні висловлювання, виступи щодо чинного режиму, правителя. Якщо говорити про демократичні країни, то в кожній із них залежно від традицій та культури ситуації різні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи ситуацію зі свободою слова та тиском на ЗМІ в Україні.

«В Україні, безумовно, як би не говорили прихильники чи противники свободи слова, основна проблема в тому, що немає законодавчого врегулювання. Ситуація не врегульована достатньо для того, щоб не було жодних спекуляцій з приводу певних дій представників влади щодо ЗМІ – чи то обшуки, чи то заборони, чи то позбавлення ліцензій, чи будь-що інше», – зазначив Бала.

Він підкреслив, що порівнювати з іншими країнами ситуацію зі свободою слова також недоречно, оскільки Україна перебуває в стані війни.

Головред «Страни» Гужва попросив політичного притулку в Австрії: реакція соцмережГоловний редактор Страна.юа Ігор Гужва попросив політичного притулку в Австрії. Що про це думають українці – в матеріалі Слова і Діла.

«У стані війни інформаційний простір має регулюватись інакше. Йдеться про антидержавну діяльність. Окрім списку колабораціоністів, сепаратистів, має бути побудована робота ЗМІ. Зокрема, має бути чітко окреслено, що можна говорити, як висвітлювати. Це потрібно для того, щоб ЗМІ, активісти, діячі та політики не маніпулювали», – уточнив політолог.

Кожен випадок із забороною, блокадою, обшуками в редакціях ЗМІ, які були в нас за останній час, має бути окремо оцінений, додав він.

За його словами, не можна підводити всі інциденти під один рівень.

«Проблема в тому, що якби в законодавстві було все чітко врегульовано, то ми б тоді не говорили про те, що є якийсь тиск на ЗМІ, канали чи журналістів узагалі. Все було б чітко записано: що дозволено, а що – ні. Має бути норма закону. І в судовому порядку вони мали б шанс довести, що вони не порушували нічого й усі обшуки є незаконними» – пояснив експерт.

На його переконання, в разі чіткого законодавчого врегулювання інцидентів з обшуками переслідуваннями були б майже виключені.

«Коли в нас війна з Росією, деякі речі не просто не можна робити. Мають бути обмеження, законодавча заборона, яка передбачала б адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення закону», – резюмував Віталій Бала.

Як повідомлялося раніше, головред видання «Страна.ua» Ігор Гужва попросив політичного притулку в Австрії. Журналісти з’ясували, як користувачі соцмереж відреагували на інцидент.

Нагадаємо, Freedom House визнав Україну частково вільною.

Чому невдоволення місцем України в рейтингах Freedom House безпідставне – в авторському матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: