Парламент затвердив нові пільги жертвам політичних репресій

Читать на русском
Верховна Рада прийняла в цілому як закон проект № 3815-д, який передбачає посилення соціального захисту жертв нацистських переслідувань та політичних репресій.

Верховна Рада прийняла в цілому як закон проект № 3815-д, який передбачає посилення соціального захисту жертв нацистських переслідувань та політичних репресій.

За проголосували 243 народних депутата, передає «Слово і Діло» у вівторок, 18 вересня.

Деякі пільги стосуються людей, які у віці до 18 років були в'язнями концтаборів, гетто, інших місць утримання фашистської Німеччини та її союзників у період Другої світової війни; а також колишнім малолітнім в'язням (до 14 років) таких установ, які стали людьми з інвалідністю. Їм надається право безкоштовно користуватися міським громадським транспортом, міжміським в межах області або півострова. Причому у людини з інвалідністю I групи на тих же умовах може бути один супроводжуючий.

Колишнім в'язням концтаборів можна безоплатно один раз за два роки поїхати до певного місця і повернутися додому на поїзді, автобусі або на морському/річковому транспорті, скористатися літаком або ж один раз на рік скористатися цими видами транспорту, заплативши 50% вартості квитка.

Колишнім малолітнім в'язням із інвалідністю I і II груп - один раз на рік безкоштовно скористатися поїздом, морським або річковим транспортом, автобусом, літаком, - якщо мова йде про дорогу туди і назад. Супроводжуючий особи з інвалідністю I або III групи повинен сплатити 50% вартості квитка.

Однак, із 1 жовтня по 15 травня людям з інвалідністю I групи в результаті переслідувань в період Другої світової війни можна їздити на потягах і автобусах, літати і пересуватися за допомогою морського і річкового транспорту зі знижкою 50% скільки завгодно разів. Скасовується 75% -ва знижка на паливо для колишніх неповнолітніх реабілітованих в'язнів, які проживають у будинках без центрального опалення. Також скасовується 100% -ва знижка на паливо для колишніх малолітніх в'язнів концтаборів, які зараз живуть у будинках без центрального опалення.

Людям, репресованим шляхом позбавлення волі або примусового безпідставного утримання в психіатричному заході віддається перевага в залишенні на роботі; додаткова відпустка тривалістю 14 календарних днів на рік; першочергове поліпшення житлових умов; в якості допомоги по тимчасовій непрацездатності виплачується 100% середньої зарплати і право позачергового отримання квартир або одноквартирних житлових будинків.

Колишнім в'язням або людям, яких безпідставно тримали в психіатричних лікарнях, а потім реабілітували, надали право обирати пакет соціальних пільг. Наприклад, передбачених для них у законі «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», - або ж для учасників бойових дій.

У першому випадку це першочергове право на отримання житла; в селах - першочергове право на будівельні матеріали для будівництва житла; безкоштовна консультацію адвокатів із питань, пов'язаних з реабілітацією.

У другому випадку це безкоштовні ліки і медвироби за рецептом лікарів; першочергове безплатне зубопротезування (за винятком дорогоцінних металів); безкоштовне санаторно-курортне лікування або компенсація; 75% -ва знижка за квартплату в межах норм по площі на людину і така ж за комунальні послуги; 75% -ва знижка на паливо для мешканців будинків без підключення до центрального опалення; при виході на пенсію - право користуватися тими ж поліклініками та госпіталями, що й раніше; щорічне медичне обстеження; першочергове обслуговування в лікарнях, профілакторіях, аптеках; першочергова госпіталізація; право на позику на будівництво/ремонт житла з погашенням протягом 10 років, починаючи з п'ятого після завершення будівництва; першочергове право на вступ до різних кооперативів - зокрема щодо гаражів, стоянок тощо; першочергове користування всіма послугами зв'язку; першочергове обслуговування в їдальнях/кафе/ресторанах, закладах ЖКГ та міжміського транспорту; позачергове обслуговування установами соцзахисту населення.

Людям із інвалідністю внаслідок репресій під час Другої світової війни на вибір надається один із трьох варіантів пільг, проте два з них аналогічні.

Перший - як людям з інвалідністю внаслідок війни. Це те ж саме, що пільги для учасників бойових дій, описані вище, тільки до того ж оплатять дорогу до санаторію, а не тільки путівку; квартплату і комунальні послуги держава оплатить повністю, як і вартість палива. Також мова йде про безкоштовний ремонт житла, першочергове обслуговування в поліклініках, позачергове працевлаштування відповідно до спеціалізації та фізичного стану; виплату допомоги працюючим людям з інвалідністю по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців підряд або до 5 місяців протягом року; безкоштовне забезпечення автомобілем плюс компенсації витрат на паливо, ремонт, техобслуговування; забезпечення продовольчими товарами поліпшеного асортименту та промисловими товарами підвищеного попиту.

Другий - підвищення пенсії на 50%, а членам сімей, які було примусово переселено, - на 25%.

Закон набуде чинності на наступний день після офіційної публікації.

Раніше президент Петро Порошенко підписав закон про реабілітацію жертв репресій комуністичного режиму.

Також нагадаємо, в Україні 20 травня вшановують пам'ять жертв політичних репресій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: