Рада ухвалила закон про створення Нацкомісії з реабілітації жертв репресій

Читать на русском
Верховна Рада України у вівторок, 13 березня, ухвалила закон номер 6574 про вдосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

Верховна Рада України у вівторок, 13 березня, ухвалила закон №6574 про вдосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

«За» з другого разу проголосували 237 народних депутатів, передає «Слово і Діло».

Погоджувальна рада: за що нардепи голосуватимуть 13-16 березняВерховна Рада цього пленарного тижня планує розглянути нарешті кадрові питання, а також постанову про зняття недоторканності з нардепа Бакуліна.

Законопроект передбачає створення Національної комісії з реабілітації при Українському інституті національної пам'яті. Саме ця комісія ухвалюватиме рішення про визнання осіб реабілітованими або постраждалими від репресій – за поданням регіональних комісій із реабілітації.

Розглядати відповідні питання зможуть за заявою репресованого, його спадкоємців або родичів; уповноваженого ВР із прав людини, Інституту нацпам'яті або громадського об'єднання. Таку заяву можна буде подати до регіональної Нацкомісії з реабілітації або до місця зберігання архівних кримінальних справ. Причому відмова в прийнятті та розгляді такої заяви забороняється.

Андрій РайковичМіський голова Кропивницького
Райкович пообіцяв встановити пам’ятник Жертвам голодоморівСказано 13 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

До складу Нацкомісії по реабілітації включають по одному представнику омбудсмена, МВС, СБУ, Інституту нацпам'яті, ГПУ, наукової установи, яка досліджує історію України ХХ століття. Склад комісії призначається наказом Інституту нацпам'яті. Комісія повноважна, якщо в її складі є принаймні шість осіб.

Засідання комісії проводяться відкрито (у виняткових випадках – у закритому режимі, щоб не розголошувати конфіденційні дані про особу), рішення ухвалюють простою більшістю голосів.

Інститут нацпам'яті збирає, узагальнює та публікує інформацію про факти та обставини скоєння репресій, про репресованих осіб та осіб, які постраждали від репресій, дає роз'яснення й рекомендації з реалізації норм цього закону.

До Адміністративного кодексу внесли статтю, згідно з якою «неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації на звернення Національної комісії з реабілітації, регіональної комісії з реабілітації відповідно до закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» тягне за собою штраф для посадових осіб у розмірі 425-850 гривень_».

Закон набуде чинності наступного дня після офіційної публікації.

Раніше директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович анонсував створення музею пропаганди СРСР.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: