З'ясувалося, коли Вселенський патріархат розгляне надання автокефалії

Читать на русском
З 1 до 3 вересня в Константинопольській патріархії відбудуться загальні збори всього єпископату церкви, повідомив архієпископ УПЦ Київського патріархату Євстратій (Зоря).

Прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) висловив думку, що у вересні на загальних зборах єпископату Вселенського патріархату буде розглянуте питання про надання томосу про автокефалію УПЦ.

Як передає «Слово і Діло», про це він написав на своїй сторінці в Facebook, посилаючись на інформацію Вселенського патріархату.

«З 1 до 3 вересня в Константинопольської патріархії відбудуться загальні збори всього єпископату цієї церкви. Про скликання таких зборів оголосив патріарх Варфоломій», – повідомив архієпископ.

За його словами, перед зборами відбудеться чергова сесія Священного синоду патріархату.

«Тематика зборів позначена як питання, пов'язані з Матір'ю-Церквою та ширше – з православ'ям. І те, і інше визначення дають підставу припускати, що йтиметься про «українське питання», – підкреслив архієпископ УПЦ КП.

У червні 2016 року Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням видати томос – указ про автокефалію православної церкви в Україні.

17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко на нараді з керівництвом парламентських фракцій розповів, що 9 квітня в Стамбулі провів багатогодинну зустріч із Варфоломієм та членами Синоду.

«Я можу вам оголосити приємну новину, що на сьогодні Україна як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви», – підкреслив глава держави, додавши, що не може поки розкривати подробиці переговорів.

Після цього УПЦ КП та УАПЦ закликали УПЦ МП підтримати зусилля зі створення єдиної української церкви.

Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП Микола Данилевич у відповідь заявив, що ініціатива завершиться «великим пшиком».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: