Названі можливі терміни надання Томосу про автокефалію

Читать на русском
Рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод ухвалить наприкінці літа або у вересні.

Предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет повідомив, що рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод ухвалить наприкінці літа або у вересні.

Про це він заявив 5 каналу, передає Слово і Діло

За словами Філарета, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви та Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарху із проханням про автокефалію, мають зібратися на Об'єднавчий собор.

На ньому оберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви.

Сподіваємося, що або наприкінці серпня, або на початку вересня на цьому засіданні Священного Синоду буде прийняте рішення про надання Томосу.

«Значить, ми повинні провести Об'єднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарху. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен обрати єдиного предстоятеля Української православної церкви», - підкреслив Філарет.

Раніше патріарх Філарет назвав заяви про «захоплення храмів та можливість «громадянської війни" через автокефалію прикладом брехні та дезінформації, які є частиною гібридної війни проти України.

Філарет зауважив, що за українськими законами всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди.

Філарет запевнив, що насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер.

Крім того, він запевнив, що Києво-Печерська Лавра буде українською, але коли саме, він не знає.

«Можливо через кілька місяців після Томосу, а можливо через кілька років. Для нас це не має принципового значення – бо ми віримо, що справа Української Церкви є правдивою, а раз на нашому боці правда, то Бог нам допоможе здійснити її. Здійснити мирно і добровільно, без всякого насилля», - розповів Філарет.

Він додав, що ніхто не піде захоплювати Лавру.

«Ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики «йти на Лавру» – це провокація, яка грає на користь Кремля», - зазначив Філарет.

У червні 2016 року Верховна Рада звернулася до вселенського патріарха Варфоломія з проханням видати томос – указ про автокефалію православної церкви в Україні.

17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко на нараді з керівництвом парламентських фракцій розповів, що 9 квітня в Стамбулі провів багатогодинну зустріч із Варфоломієм та членами Синоду.

31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає Томос про єдину помісну православну церкву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: