Надання автокефалії УПЦ: за що критикують ідею

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Наразі є критика на предмет того, що питання автокефалії винесли в публічну площину. З іншого боку, це, образно кажучи, з тієї ж серії, коли розриваєшся навпіл, запитають, чому не начетверо.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, аналізуючи питання про надання томосу про автокефалію, зокрема критичні оцінки щодо публічності процесу та втручання влади в церковні питання.

«Є люди, яким важко догодити з різних причин, насамперед політичних. Політичні противники завжди використовуватимуть риторику на кшталт тієї, що ось, це відбувається відверто на очах у всіх, а так не можна, чому надають розголосу церковному питанню», – зазначив Яблонський.

З іншого боку, якби церковне питання вирішували в закритому режимі, вони говорили б інше, додав він.

«Говорили б щось на кшталт: як так, що українське суспільство усунули від такого важливого процесу, погана злочинна влада», – уточнив політолог.

За його словами, це технології політичної боротьби. Ті, хто критикує будь-який крок влади, мають на меті політичні цілі, оскільки їм нічого протиставити.

Також не зовсім доречна риторика про те, що політики втручаються в церковні питання, підкреслив експерт.

«Церква відділена від держави. Ніхто в діяльність церкви не втручається. Однак є питання консолідації України, питання, які допомагають протистояти зовнішній агресії. Тут узагалі йдеться не про захист церкви як інституту, якому довіряють чи не найбільше українців. Зараз ідеться про захист держави в умовах гібридної агресії», – пояснив Яблонський.

Ніхто з опонентів і критиків не вказує конкретно, в чому полягає втручання влади в релігійні справи. Це розмови загального характеру, які добре лягають у хвилю критики влади.

Наразі слід розуміти, що церква, як і будь-яка ієрархічна структура, має свої бюрократичні процедури, яких усі мусять дотримуватися, акцентував він.

«Якби, наприклад, дали томос до річниці Хрещення Русі, то звинувачували б у тому, що були порушення, що томос надали нелегітимним шляхом. Тому мають пройти ще два важливих заходи – у серпні та вересні», – констатував експерт.

«Якщо ми отримаємо томос найближчим часом, це буде подія не для політиків, а для України передусім», – резюмував Василь Яблонський.

Як відомо, прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) припустив, що у вересні на загальних зборах єпископату Вселенського патріархату розглянуть питання автокефалії.

Додамо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: