ГПУ оприлюднила результати розслідування Іловайської трагедії

Читать на русском
Генеральна прокуратура України повідомила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Дослідження обставин Иловайской трагедії в цілому завершено.

Генеральна прокуратура України повідомила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року. Дослідження обставин Іловайської трагедії в цілому завершено.

Про це повідомляє прес-служба ГПУ, пише «Слово і Діло».

Як було встановлено, з травня по липень 2014 силами АТО проведено ряд успішних операцій зі звільнення населених пунктів Донецької і Луганської областей від терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР».

«11 серпня 2014 керівництвом АТО видано наказ, на виконання якого командуванням сектора «Б» розроблений задум, одним із завдань якого було блокування силами Збройних сил України і зачистка від незаконних збройних формувань міста Іловайськ. До бойової операції були залучені сили окремих добровольчих батальйонів», - йдеться в повідомленні.

Згідно з наказом, передбачалося взяття міста Іловайськ разом з контролем північних околиць міста Макіївка, що повинно було привести до встановлення контролю над шляхами постачання і надалі дозволяло оточити і звільнити Донецьк від бойовиків. Разом з цим ВС РФ організували пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ВС України з території Росії.

Відомо, що сили РФ складалися з дев'яти батальйонно-тактичних груп: 3500 чоловік особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП); до 60 знарядь; до 45 мінометів; 5 ПТРК. На російській техніці були зняті або замасковані тактичні знаки і нанесені розпізнавальні позначки українських підрозділів.

Четверті роковини Іловайської трагедії. Чи покарають винних?Сьогодні відзначаються вже четверті роковини початку виходу українських військових з Іловайського котла в Донецькій області.

«Згідно з отриманими слідством даними Служби безпеки України, розвідувальних органів та Об'єднаного штабу АТО, критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайськ з підрозділами Збройних сил РФ і представників терористичних організацій «ДНР», «ЛНР» становило: особовий склад - 1 до 18; танки - 1 до 11, бронетехніка - 1 до 16; артилерія - 1 до 15, «Гради» - 1 до 24», - додали в ГПУ.

У той же час угруповання Збройних сил РФ уздовж східної ділянки державного кордону України налічувала 35 батальйонно-тактичних і ротних тактичних груп; не менше 45 100 військовослужбовців; до 160 танків; 1360 БМП (БТР) 350 одиниць артилерії; 130 одиниць реактивних систем залпового вогню; 192 бойових літака; 137 вертольотів.

Відзначено, що ЗСУ фактично не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на донецькому напрямку і одночасного забезпечення оборони інших ділянок державного кордону.

У результаті раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 регулярних підрозділів Збройних сил РФ і їхнього маршу в напрямку міста Іловайськ батальйони МВС України «Дніпро-1», «Миротворець», «Світязь», «Херсон», «Івано-Франківськ», Нацгвардії «Донбас» і сили сектора «Б» потрапили в оточення противника.

Після цього почалися переговори між керівником АТО Віктором Муженком та представниками ГШ ЗС РФ (заступником начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановським), а також на рівні керівництва сектора «Б» і підрозділів Збройних сил РФ про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ВС України та інших військових формувань України.

Встановлено, що між Муженком та Богдановським відбулося 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення.

Додатковою гарантією безпечного виходу повинні були стати троє захоплених в полон російських десантників, за якими була домовленість передати їх представникам Збройних сил РФ після виходу з оточення.

Також стало відомо, що представники Збройних сил РФ навмисне затягували час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій по маршруту руху сил АТО.

29 серпня 2014 з вказівкою і наказом командування Генерального штабу Збройних сил РФ російські військовослужбовці в упор розстріляли з важкого озброєння колони українських військових разом із трьома полоненими російськими десантниками.

Відзначено, що дослідження обставин Іловайської трагедії в цілому завершене. За результатами слідства і на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику начальника ГШ ЗС РФ М. Богдановськлму в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч. 2 ст. 437 («Ведення агресивної війни»), ч. 2 ст. 438 («Порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством») КК України.

У даний час в рамках розслідування війни РФ проти України притягнені до кримінальної відповідальності за вчинення зазначених злочинів 107 осіб, в тому числі 68 громадян РФ, серед яких 39 посадових осіб, в тому числі 11 осіб з числа керівництва ВС РФ.

До суду направлено 44 обвинувальних акту по 48 особам. Вироками українських судів 30 осіб засуджено, в тому числі 11 громадян РФ, в тому числі троє військовослужбовців ЗС РФ.

Раніше повідомлялося, що в Києві встановили меморіал з нагоди річниці Іловайської трагедії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: