Як працюють Порошенко і його команда. Дайджест обіцянок АПУ з 27 квітня до 31 травня

Читать на русском

Президент України Петро Порошенко в кінці квітня і в травні не провалив жодної обіцянки, виконав чотири і дав ще 17 нових. При цьому крім глави держави, в Адміністрації президента за цей період більше ніхто ніяких запевнень не давав.

Однією з головних новин квітня була передача Збройним силам України протиракетних комплексів Javelin. Обіцянка про те, що Україна отримає від США летальне оборонне озброєння, Порошенко давав ще 2 січня. І ось – виконав її.

«Звичайно, це суто оборонна зброя, яку США надали Україні в результаті роботи наших дипломатів, уряду, міністра оборони, і моєї, буде використовуватися тільки в разі повномасштабного наступу з боку бойовиків, підконтрольних Російської Федерації. І не буде використовуватися для ескалації конфлікту на Донбасі», – обіцяв Порошенко минулого тижня.

З кінця квітня президент дав ще кілька обіцянок, які стосуються національної безпеки і оборони. Найближчим часом, за його словами, на озброєння Військово-морських сил надійдуть два десантних катера «Кентавр». Крім того, Порошенко заспокоїв Росію, обіцяючи не нападати на неї: «Ми абсолютно точно не будемо нападати на Росію, але будемо користуватися будь-якою можливістю для власного захисту».

Говорив в травні президент про миротворчу місію на Донбасі. Найближчим часом він планує ініціювати зустріч в нормандському форматі для обговорення цього питання. У планах у Порошенко також вийти з усіх міжнародних договорів, укладених в рамках СНД, в яких буде знайдено невідповідність національним інтересам.

У травні глава держави виконав обіцянку про те, що Україна не братиме участі ні в яких координаційні органи СНД. 19 травня Порошенко підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів Співдружності.

На минулому пленарному тижні Верховна Рада не змогла прийняти законопроект про створення Антикорупційного суду. Але коли це станеться, Порошенко обіцяв, що Україна отримає транш від Міжнародного валютного фонду. Відзначимо, раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що кошти від МВФ Україна може отримати в червні. При цьому днями президент сказав, що Антикорупційний суд може бути створений до кінця року.

Крім того, Порошенко говорив про контроль використання бюджетних грошей. «Кожна копійка місцевого бюджету повинна бути інвестована в школи, нові дороги, освітлення, будівництво програми сільської медицини. Якщо ж політики на місцях будуть використовувати кошти не за призначенням – буде прийнято рішення, яке буде контролювати напрями використання бюджетних грошей», – заявив він.

Детальніше – в нашому дайджесті.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» підвело підсумки передостаннього року Петра Порошенка на посаді глави держави і проаналізувало, як змінювався його рівень відповідальності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: