Чотири роки після виборів: наприкінці каденції Порошенко став виконувати менше обіцянок

Читать на русском

Майже чотири роки тому, 25 травня, Петро Порошенко був обраний президентом України. Останні соціологічні опитування показують, що українці главою держави не дуже задоволені й на наступних виборах можуть віддати переваги іншому кандидату. При цьому сам Порошенко поки не зізнається, чи балотуватиметься на виборах-2019. Сьогодні «Слово і Діло» підбило підсумки передостаннього року Порошенка на посаді глави держави й проаналізувало, як змінювався його рівень відповідальності.

У перший рік свого президентства Порошенко дав 116 обіцянок (з огляду на програмні та передвиборчі). Протягом року 28 обіцянок він виконав, 18 – провалив, інші 70 – залишилися в процесі виконання. Таким чином, рівень відповідальності Порошенка в 2014-2015 роках склав 24%.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

Одна з головних обіцянок того періоду, яку всі пам'ятають, – завершити антитерористичну операцію на Донбасі за кілька годин. Однак цього президенту зробити не вдалося.

Також Порошенко не виконав обіцянку не проводити після виборів кадрових змін у Кабінеті міністрів. Протягом місяця після інавгурації президент запропонував звільнити першого віце-прем'єр-міністра Віталія Ярему, в. о. міністра закордонних справ Андрія Дещицю та в .о. міністра оборони Михайла Коваля. Парламент, своєю чергою, ці пропозиції підтримав.

При цьому Порошенко виконав передвиборчу обіцянку збільшити витрати на посиленні Збройних сил України. Уже в 2014 році з резервного фонду державного бюджету на ЗСУ додатково виділили близько 4,7 мільярда гривень. Фінансування армії на цей рік становить понад 86 мільярдів гривень.

Найвищий рівень відповідальності в Порошенка був зафіксований на другому році перебування на посаді – 29%. У 2015-2016 роках глава держави виконав 43 обіцянки, 24 – провалив, 82 – в процесі (з урахуванням обіцянок першого року). Так, за два роки президентства Порошенко Україна так і не досягла енергонезалежності. У травні 2016 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що для цього необхідно ще три-чотири роки.

Долар по 10 і продаж Roshen: скільки обіцянок із передвиборчої риторики виконав ПорошенкоДо президентських виборів в Україні залишився рік і Слово і Діло починає підбивати підсумки виконання обіцянок. Розбираємося, що зі своєї передвиборчої риторики виконав президент Петро Порошенко.

«Рошен» глава держави також не продав, але виконав обіцянку й на початку 2016 передав пакет акцій компанії в Rothschild Trust.

Однак на третій і четвертий роки президентства рівень відповідальності Порошенка впав до 18%. У 2016-2017 роках він виконав 19 обіцянок і не виконав 8, 80 були в процесі (включаючи обіцянки першого й другого року). А в 2017-2018 роках кількість виконаних і провалених обіцянок майже зрівнялася – 26 проти 21. Ще 98 обіцянок залишилося виконати.

Цього року Порошенко виконав обіцянку про те, що Україна отримає летальну озброєння від США. Нагадаємо, 2 березня Держдепартамент США схвалив продаж Україні протитанкових ракет Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів. Наприкінці квітня Javelin доставили в Україну.

Лічені тижні залишилися до моменту, коли стане зрозумілою ситуація зі створенням Антикорупційного суду. Президент запевнив, що він з'явиться в першій половині року. Вчора Верховна Рада України розпочала розгляд правок до відповідного законопроекту.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки Петро Порошенко давав у своїй передвиборчій програмі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: