Від Майдану до офшорів: підсумки чотирьох років правління Порошенка

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Завтра, 25 травня 2018 року, виповнюється 4 роки з моменту перемоги Петра Порошенка на виборах президента України. За даними «Слова і Діла» найвищий рівень відповідальності в Порошенка був зафіксований на другому році перебування на посаді – 29%. Однак на третій і четвертий роки президентства рівень відповідальності Порошенка впав до 18%. При цьому, якщо вірити соціологічним опитуванням, до топ-3 президентського рейтингу майбутніх виборів Петро Порошенко не потрапив.

«Слово і Діло» вирішило підбити проміжні підсумки його правління й дізнатися з чим так і не впорався глава держави, чи є чим пишатися та які шанси переобратися на новий термін.

Політтехнолог Петро Охотін зазначив, що остаточну оцінку президенству Порошенка, мабуть, можна буде давати після двох наступних каденцій інших президентів.

Досягнення та провали

Наразі, на його думку, серед основних викликів, які стоїли перед Порошенком, слід відзначити те, що боротися доводилося в умовах агресії РФ.

«По-друге, викликом для нього було те, що потрібно було реалізувати гасла Майдану, ті принципи, на які йшли люди. Великою мірою вони були задекларовані саме як наближення нації до ЄС, боротьба проти олігархічного картелю та рівні правила для всіх», – уточнив експерт.

Якщо говорити про агресію РФ, то за підтримки міжнародної спільноти Порошенку дійсно вдалося стабілізувати ситуацію в країні, підкреслив він.

Україна не стала другою Сирією всередині Європи. Однак якщо говорити про боротьбу з олігархами, про виборювання чесних правил для всіх, то тут повний провал.

«З олігархів, які постраждали, можна згадати хіба що Коломойського, який навіть не приїжджає в Україну. Інші олігархи, наприклад, Ахметов, лише збільшують свої статки», – звернув увагу Охотін.

За інформацією ЗМІ, збільшуються статки й у Порошенка, хоча прямо сказати, що це його особисті статки, не можна, адже частина бізнесу в управлінні інших організацій, додав він.

«Не вдалося змінити ситуацію в бізнесі – силовики досі займаються перевірками, корупція процвітає», – наголосив політтехнолог.

З іншого боку, експерт не виключив, що могло бути й гірше, адже є досить ризиковані регіони.

Чотири роки після виборів: наприкінці каденції Порошенко став виконувати менше обіцянок25 травня 2014 року Петро Порошенко був обраний президентом України. Слово і Діло розбиралось, як за чотири роки змінювався рівень його відповідальності.

«Одещина, Херсонщина, Миколаївщина – регіони, де є потужні антиукраїнські настрої», – констатував він.

До головних досягнень президента можна віднести надання україні безвізу, підкреслив експерт.

«Хоча його багато критикують через те, що люди виїжджають. Однак наслідки інших реформ, які проходять у медичній сфері, освіті, будуть помітні пізніше. Великою мірою навіть непогані починання стикаються з українськими реаліями, а президент не є таким сильним, щоб вирішити все до найменшого села», – пояснив він.

Приціл на новий термін

Варто згадати політтехнології Кучми в 1999 році або одне з гасел передвиборчої кампанії Бориса Єльцина «Голосуй або програєш», зазначив політтехнолог.

«Фактично, за підтримки досить одіозного кандидата особа, яка була при владі, намагалася стати меншим злом. Можна зробити висновки, що Порошенко має всі шанси зіграти політтехнологічно, підсиливши Бойка, наприклад. Можливо, будуть якісь махінації з жителями Криму, окупованих територій, якщо сюди приїжджатимуть вагони для голосування. В такому форматі шанси в нього зберігаються», – уточнив експерт.

Те, що рейтинги президента падають, є проявом розуміння людьми того, що жити вони стали бідніше, а рівень економіки є не дуже оптимістичним, акцентував він.

Президент і його бізнес

Основна проблема Порошенка, якщо перефразувати класика, відображена в наступній тезі: «Дуже вузьке коло його друзів. Страшно далекі вони від народу».

«Якщо Порошенко йшов як людина, що вміє керувати бізнесом, з якою пов’язували розвиток і чекали на певний альтруїзм або принаймні відсутність демонстрації своїх багатств, то останні скандали з Мальдівами, його бізнес-схемами, офшорами показали наступне: проблеми Порошенка – це бізнес-проблеми, проблеми людей – це їхні проблеми, які менше цікавлять владу», – резюмував Петро Охотін.

Детальніше про підсумки передостаннього року Порошенко на посаді глави держави – в нашому матеріалі за посиланням.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, як Порошенко виконує свою передвиборчу програму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: