Антикорупційний суд: як обіцяють голосувати нардепи

Читать на русском
Верховна Рада цього тижня може нарешті ухвалити рішення про створення Вищого антикорупційного суду.
Слово і Діло

Сьогодні на вечірньому засіданні Верховна Рада України може почати розгляд законопроекту про створення Антикорупційного суду. Спікер парламенту Андрій Парубій прогнозував, що на це піде два-три дні через велику кількість правок (їх близько 2 тисяч), таким чином, на голосування Рада може вийти в четвер. Зараз саме час згадати, хто підтримує ухвалення законопроекту та на яких умовах, а хто – категорично проти.

Відзначимо, що більшість фракцій підтримують створення Антикорупційного суду в Україні, проти виступають лише «Опозиційний блок» і Радикальна партія (улюблена фраза Олега Ляшка: «Всі суди мають бути антикорупційними»).

При цьому позиція «радикалів» у цьому питанні мінлива. В січні нардеп Ігор Мосійчук заявляв, що фракція не голосуватиме за Антикорупційний суд. Однак у першому читанні законопроект підтримали майже всі члени Радикальної партії, включаючи самого Мосійчука та Ляшка.

Змінилася позиція щодо голосування в депутата Тараса Батенка. Він обіцяв не голосувати за створення Антикорупційного суду, якщо в законопроекті залишиться вплив президента на відбір суддів. При тому, що в першому читанні документ ухвалювався без урахування рекомендацій Венеційської комісії, Батенко все одно проголосував «за» й свою обіцянку провалив.

Згідно з обіцянкою Вадима Рабіновича, представники партії «За життя» мали підтримати законопроект у першому читанні. Однак проголосували «за» лише два з трьох членів партії, Євген Мураєв із невідомих причин у сесійній залі був відсутній. Не проголосував за законопроект Сергій Шахов, хоча раніше говорив, що підтримає його, щоб навести лад у всіх антикорупційних структурах. Пізніше Шахов сказав «Слову і Ділу», що забув, чому вийшов із зали під час голосування, але обіцяв надалі підтримувати рішення.

Фракції БПП та «Народного фронту» в більшості підтримали в першому читанні створення Антикорупційного суду. Таким чином, Володимир Арешонков, Ігор Лапін, Максим Бурбак свої обіцянки виконали.

Нардеп Сергій Лабазюк минулого тижня заявив, що «Воля народу» голосуватиме за створення Антикорупційного суду. «Воля народу» неодноразово заявляла, що Антикорупційний суд потрібен. І ми готові голосувати. Питання інше. Від «Волі народу» не залежить, чи буде ухвалений цей законопроект», – зазначив він.

«Батьківщина» не голосуватиме за законопроект, якщо він порушуватиме вимоги Венеційської комісії, заявив Сергій Євтушок. Така ж позиція в нардепа Борислава Берези: «Ми будемо голосувати за законопроект. Але якщо там не буде правок, які змінюють ситуацію на краще, я, наприклад, свій голос не віддам. Ба більше, я вже подав правки, які також хочу, щоб врахували».

Андрій ІллєнкоГолова Київської міської організації Всеукраїнське об'єднання "Свобода"
Іллєнко запевнив, що ВО "Свобода" не дозволить здійснити тотальну приватизацію держпідприємств в умовах війниСказано 15 травня 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Є умови для голосування за законопроект у Олега Березюка. Ще на початку року депутат заявив, що підтримає президентську редакцію законопроекту про Антикорупційний суд, якщо будуть враховані всі зауваження Венеційської комісії та західних партнерів. У першому читанні Березюк документ підтримав, побачимо, чи не змінилася його позиція, вже цього тижня.

Не виконав обіцянку, пов'язану з термінами ухвалення законопроекту, Андрій Парубій. У березні він прогнозував, що рішення про створення Антикорупційного суду ухвалять уже на початку травня. «Пам'ятайте, коли я давав свій перший прогноз, я сказав, що крайній термін – до початку травня. Ухвалення закону про Антикорупційний суд. І я сподіваюся, що ми можемо вийти на ухвалення закону або безпосередньо перед Великоднем, якщо комітет ухвалить рішення, або відразу після Великодня. І тому, я думаю, той дедлайн, який був оголошений мною, на початку травня – це однозначно», – заявив він. Однак, як ми пам'ятаємо, в квітні народні депутати не взялися за це питання.

Віктор Єленський із «Народного фронту», своєю чергою, обіцяв зробити все, щоб рішення щодо Антикорупційного суду ухвалили до травня, але зробити йому нічого не вдалося.

Нагадаємо, парламентський комітет підтримав попередній варіант законопроекту про Антикорупційний суд.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: