Погоджувальна рада: за що нардепи голосуватимуть 15-18 травня

Читать на русском

Після тритижневої перерви завтра, 15 травня, знову стартує пленарний тиждень Верховної Ради України. Наприкінці квітня народні депутати займалися питаннями релігії та соціального захисту чорнобильців, цього тижня спробують повернутися до призначення нових членів Центральної виборчої комісії. «Слово і Діло» розбиралося, за що парламентарі голосуватимуть 15-18 травня.

Тиждень Рада почне із законопроекту про інтелектуальну власність, на який минулого разу не вистачило часу. На вівторок також запланований блок питань інформації, в середу – традиційно ратифікації. Крім цього, 16 травня спікер парламенту Андрій Парубій запропонував розглянути законопроект, що регулює проведення експертизи (№8116) й розпочати розгляд законопроекту з охорони здоров'я й трансплантації органів.

Антикорупційний суд: у чому недоліки президентського законопроекту?Країни Великої сімки закликали Україну створити Антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії. В АП хочуть запустити новий орган уже в травні. Оцінили президентський законопроект експерти.

У четвер, 17 травня, Рада зосередиться на блоці питань фінансової й банківської діяльності. Якщо профільний комітет ухвалить рішення щодо закону про валюту, то нардепи також розглянуть і його. Також фракції мають провести консультації з питання призначення нових членів Центральної виборчої комісії. За словами Парубія, якщо за підсумками консультацій буде позитивне рішення, в четвер нардепи займуться питанням ЦВК.

«Занадто затягнулося питання підготовки закону про Антикорупційний суд. І тому я зараз даю доручення комітету з питань правової політики, щоб невідкладно, вже цієї середи, були підготовлені й завершений огляд усіх поправок. І наступного тижня щоб ми перейшли до його розгляду. Там дійсно велика кількість поправок, майже 2 тисячі. Я усвідомлюю, що розгляд цього законопроекту може зайняти не один день, можливо, два, а може, й три дні. Але також я переконаний, ми не маємо більше права відтягувати, бо це питання не лише завершення нашої антикорупційної реформи та судової реформи, а це питання й наших міжнародних зобов'язань. Тому я переконаний, наступного пленарного тижня, ми маємо перейти до розгляду», – заявив Парубій.

Фракції погодилися з необхідністю розглянути призначення членів ЦВК. При цьому голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак додав, що затягнулася також історія з призначенням аудитора Національного антикорупційного бюро. «Маємо якомога швидше обрати аудитора НАБУ – це обов'язок Верховної Ради України. Що швидше, то краще», – зазначив він. Крім того, Бурбак запропонував включити до порядку денного парламенту низку законопроектів щодо посилення захисту дітей.

Соцзахист чорнобильців і єдина церква: за що цього тижня голосувала РадаСлово і Діло розбиралося, за що цього пленарного тижня голосували депутати Верховної Ради України.

«Опозиційний блок» зажадав повернутися до питань соціального захисту, зокрема до законопроектів, пов'язаних із чорнобильцями та ветеранами війни. «Воля народу» також вимагала включити до порядку денного кілька законопроектів: про державні закупівлі, про громадянство, про підтримку розвитку електромобілів. «За порядком денним змушений констатувати, що Верховна Рада трохи втрачає темп у своїй роботі. Який пленарний тиждень поспіль ми бачимо майже ідентичний порядок денній, законопроекти мігрують із тижня в тиждень, а рішення ухвалюються лише щодо одиниць», – зазначив голова групи Ярослав Москаленко.

У Радикальній партії вже вкотре висловили скептицизм щодо вимог Міжнародного валютного фонду для отримання траншу. Голова фракції Олег Ляшко також запропонував ухвалити кілька законопроектів, які стосуються фермерів, і закон про заборону пальмового масла. «Дійсно, багато питань до уряду останнім часом щодо політики співпраці з МВФ, зі Світовим банком щодо залучення кредитів, на що вони використовуються, й, по суті, взагалі до економічного блоку уряду», – погодився з «радикалами» лідер «Відродження» Віктор Бондар.

Законотворча діяльність Ради: хто активніше за всіх працював у квітніНайбільше законопроектів в квітні підготували нардепи від БПП Роман Мацола та Андрій Шинькович, які розробили по 13 документів, та Михайло Довбенко, який подав 12 законодавчих ініціатив.

Голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов під час Погоджувальної ради попросив Парубія запросити до Ради керівників правоохоронних органів, щоб обговорити питання підкупу виборців. Герасимов зазначив, що БПП підтримає законопроекти про Державне бюро розслідувань (розглядатиметься в четвер) і про інтелектуальну власність.

Лідери «Самопомочі» та «Батьківщини» в своїх виступах зосередилися на проблемах енергетики. Олег Березюк заявив, що Кабінет міністрів має негайно запропонувати Раді стратегію використання газотранспортної системи України. Юлія Тимошенко вимагала проголосувати постанову про створення тимчасової слідчої комісії.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, в парламентському комітеті з питань протидії корупції завершилася подача кандидатур на аудитора Національного антикорупційного бюро.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: