Антикорупційний суд: у чому недоліки президентського законопроекту?

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Закон проголосували в першому читанні, він готується до другого. Ключових проблем декілька. По-перше, міжнародники, які мають бути долучені до формування складу суду, матимуть номінальну роль, тоді як повинні б мати вирішальну роль у формуванні цього складу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, оцінюючи проблеми створення Антикорупційного суду.

«Передбачене створення Громадської ради міжнародних експертів, які зможуть дати свої негативні висновки щодо доброчесності окремих кандидатів, але не матимуть вирішального впливу, оскільки формуватиме цей склад все одно Вища кваліфікаційна комісія, яка погано себе проявила під час формування складу Верховного суду», – зазначив Куйбіда.

За його словами, кращим варіантом було б, якби міжнародників долучили до процедури відбору повністю.

«Щоб вони мали можливість на рівні з членами Вищої кваліфікаційної комісії ухвалювати рішення про рекомендування чи, навпаки, відкликання конкретного кандидата», – уточнив експерт.

Боротьба з корупцією: як створювались нові правоохоронні та антикорупційні органиВ Україні з корупцією і злочинністю боротимуться 8 нових структур. П'ять з них вже працюють. На черзі створення ще трьох нових організацій.

Міжнародники, згідно з проектом, який вніс президент, не матимуть особливого впливу на процес формування, тоді як за рекомендацією Венеційської комісії вони повинні мати вирішальний вплив при відборі кандидатів на посади суддів, додав він.

«Другою принциповою проблемою є те, що президентський законопроект передбачає створення лише Вищого антикорупційного суду, тоді як касаційною інстанцією щодо нього буде Верховний суд», – звернув увагу фахівець.

Він пояснив, що якщо проаналізувати склад Верховного суду й те, яким чином він формувався, в цьому закладені великі ризики.

«Влада матиме можливість контролювати рішення Антикорупційного суду через касаційну інстанцію, тобто через контроль над Верховним судом», – підкреслив експерт.

На його думку, вирішити цю проблему можна створенням у складі Верховного суду антикорупційної палати.

«Але й вона має бути створена за спеціальними правилами відбору суддів за участю міжнародників. Якщо залишиться все як є, якщо політична влада матиме контроль над окремими суддями, то рішення Антикорупційного суду будуть контрольованими», – резюмував Роман Куйбіда.

Нагадаємо, в АП обіцяють Антикорупційний суд уже в травні.

Як створювалися нові правоохоронні та антикорупційні органи в Україні – на нашій інфографіці.

Також аналітики «Слова і Дела» з’ясували, як в Україні боролися з корупцією в 2017 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: