Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Наталія Агафонова

Читать на русском
Більш ніж половину своїх обіцянок нардепу належить виконати за рік. Усі ці запевнення Агафонова давала під час виборів три з половиною роки тому.
Наталія АгафоноваСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми вирішили подивитись, як працює нардеп Наталія Агафонова (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Останні шість років Наталя Агафонова була народним депутатом, а до Верховної Ради VIII скликання була обрана 27 листопада 2014 року. За цей час вона дала лише 11 обіцянок, з яких 4 виконала, а одну – провалила. Ще 6 запевнень вона має встигнути виконати або остаточно провалити протягом року. Зараз загальний політичний рівень відповідальності Агафонової становить 40%, а на посаді нардепа Верховної Ради VIII скликання – 36%.

Цікаво, що всі обіцянки Агафонової належать до передвиборчих запевнень, записаних у програмі БПП. Жодна із зафіксованих нами обіцянок не була її особистою ініціативою, тому якщо за три з половиною роки нардеп провалила лише одну обіцянку, це зовсім не тому, що вона активно виконувала всі інші.

Балотуючись у нардепи, Агафонова пообіцяла домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками.

«Необхідне збереження й подальше вдосконалення відновленої парламентсько-президентської форми правління, за якої уряд формується парламентською коаліцією. При цьому партія відстоює необхідність реформування виборчого законодавства з метою переходу до обрання парламенту за відкритими партійними списками», – записано в програмі БПП.

Однак, коли Верховна Рада розглядала два законопроекти, які пропонували запровадити систему виборів за відкритими списками, але не набрали достатньої кількості голосів, Агафонова була відсутня в сесійній залі. А під час голосування за Виборчий кодекс України нардеп не підтримала цю законодавчу ініціативу.

Всі виконані обіцянки Агафонової – також із передвиборчого списку запевнень БПП й пов'язані з її голосуванням у парламенті. Вона підтримала держбюждет-2016, який суттєво збільшив витрати на модернізацію та посилення Збройних сил України. Також нардеп голосувала за зміни до Конституції (щодо правосуддя) й таким чином виконала програмну обіцянку домогтися створення системи автономного функціонування судів і встановлення громадського контролю за призначенням та діяльністю суддів.

Але чотири виконані обіцянки за майже чотири роки своєї каденції – досить скромний результат, враховуючи, що Агафоновій потрібно виконати ще 6 з 11 обіцянок. А часу залишилося в чотири рази менше.

До того, як стати нардепом, Агафонова була податковим консультантом у великій міжнародній корпорації, тому могла б фахово підійти до обіцянки домогтися скорочення кількості податків і зменшення ставки, а також перекриття ухилення від сплати податків через офшори.

«Необхідно ліквідувати «корупційний податок» на економіку. Соціально відповідальний бізнес має платити податки до бюджету, а не хабарі окремим чиновникам. Для цього кількість податків слід скоротити, ставки – зменшити, а шляхи уникнення сплати податків через офшори – перекрити. Необхідно утвердити систему спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу. Створити власну справу, взяти відповідальність на себе – це також жити по-новому», – записано в передвиборчій програмі БПП.

Однак у 2016 році Агафонова підтримала зміни до Податкового кодексу України, який підвищив ставку податку на доходи фізичних осіб до 18% (замість 15% і 20%). Для аграріїв запровадили не податкові пільги, а спеціальний режим оподаткування, за яким не менш ніж 20% доходів вони мають віддавати до бюджет. Податок на нерухоме майно зріс із 2% до 3% від розміру мінімальної зарплати. Депутатка підтримала зазначений законопроект.

Щодо економічної частини програмних обіцянок БПП, де йдеться про запровадження системи спрощеного оподаткування для малого та середнього бізнесу, то Агафонова не зробила жодних кроків для її здійснення.

До кінця квітня 2018 року Верховна Рада не ухвалила інших ініціатив щодо істотного скорочення податкового навантаження. Україна залишається країною з великою кількістю податків і високими ставками, які заважають розвитку бізнесу.

Обіцянка про перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор поки що зависла в повітрі. За три з половиною роки парламент ухвалив чотири закони, що стосуються АМКУ, але нардеп Агафонова не голосувала або була відсутня на голосуваннях за всі вищевказані законодавчі ініціативи. Зараз у Раді зареєстрована низка проектів законів на цю тему, тому нардеп ще має час виконати обіцянку.

Ще одна передвиборча обіцянка Агафонової – домогтися проведення антикорупційної люстрації органів виконавчої та судової влади – перебуває під загрозою зриву. Крім того, що сама народна обраниця не проявляла особливої активності ані в законотворчій діяльності з цього приводу, ані в сесійній залі, ще й закон «Про очищення влади» вже кілька років перебуває на розгляді в Конституційному суді, а ще один законопроект вже півтора року лежить у профільному комітеті Ради.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші народні депутати, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Почитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: