БПП не підтримав законопроекти про скасування е-декларацій, як обіцяв Герасимов

Читать на русском
Парламентар стверджував, що БПП наполягає на якнайшвидшому голосуванні президентських законопроектів про скасування е-декларацій, натомість його колеги з фракції не змогли дати більшість голосів.
Артур ГерасимовСлово і Діло

Народний депутат України Артур Герасимов провалив обіцянку про те, що фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримає законопроект про скасування обов'язкового електронного декларування для активістів-антикорупціонерів.

Таку обіцянку він дав 18 грудня 2017 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ми наполягаємо на якнайшвидшому голосуванні президентських законопроектів про скасування електронного декларування для громадських організацій. Ви знаєте, що президент вніс їх. Вони неодноразово провалювалися, незважаючи на те, що фракція БПП повністю віддавала свої голоси за ці законопроекти. Тому ми закликаємо український парламент уже цього тижня проголосувати ці законопроекти», – заявив Герасимов за підсумками засідання Погоджувальної ради.

Артур ГерасимовНародний депутат України

Нагадаємо, 3 квітня 2018 року народні депутати України не змогли включити до порядку денного й почати розгляд законопроектів, що скасовують е-декларування для громадських активістів, які працюють у сфері протидії корупції, а також для іноземців, що працюють у наглядових радах.

До порядку денного під час сесійного засідання Верховної Ради пропонували включити проект закону про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» про звільнення від відповідальності окремих категорій осіб №8209 та аналогічний законопроект №8209-1. Крім того, депутатам запропонували включити до порядку денного проект закону №8120 народного депутата Сергія Лещенка, яким пропонувалося відкласти на рік подання е-декларацій громадськими активістами, та законопроект №8120-1 голови фракції БПП Артура Герасимова, яким пропонувалося відкласти е-декларування для активістів на три місяці.

За жодну з ініціатив фракція БПП не змогла дати більшість голосів. Зокрема, під час голосування за включення до порядку денного та розгляд проектів законів №8120, №8120-1, №8209, №8209-1 лише 71 народний депутат зі 135 підтримав це рішення. 45 нардепів не голосували за це рішення, один утримався, а 18 – були відсутні.

Рада не змогла скасувати е-декларації для антикорупціонерів: реакція соцмережНародні депутати провалили голосування за скасування обов'язкового подання декларації для антикорупціонерів.

Після обіду Верховна Рада намагалася ухвалити два законопроекти про скасування декларування для громадських організацій: №6271, поданий «Батьківщиною», та №6674, ініційований президентом. Проекти відрізнялися лише тим, що «Батьківщина» пропонувала повністю скасувати обов'язкове декларування доходів активістами-антикорупціонерів, а в президентському законопроекті передбачався звіт про фінансову діяльність громадських організацій. Проте обидва законопроекти були відхилені й зняті з розгляду. Ініціативу №6271 підтримали лише 32 нардепи з БПП, а 6674 – 90 парламентарів.

З огляду на відсутність відчутної підтримки фракції БПП при розгляді ініціатив щодо скасування електронного декларування для громадських організацій, обіцянка отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Герасимов дав 39 обіцянок, з яких 17 виконав, а 8 – провалив.

Як голосували нардепи за законопроект про скасування декларацій для активістів – на інфографіці.

Про те, які правові порушення передбачає е-декларування для активістів і чому експерти вважають це помстою нардепів, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: