Рік до виборів: прем'єрські амбіції та перспективи союзу БПП з НФ

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Згідно із соціологією, Гройсман у десятці найпопулярніших політиків, при цьому він молодий. Звичайно ж, амбіції в нього можуть бути. Хоча потрібно розуміти, що посада прем'єр-міністра, враховуючи нашу конституцію, вже точно не друга.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Голобуцький, оцінюючи заяву прем'єра про те, що він не боїться відставки, а уряду не вистачає повноважень, щоб вирішувати всі актуальні питання.

«Прем'єр – далеко не друга посада в нас. Зрозуміло, що без своєї політичної партії чи сили, яка контролює більшість у парламенті, все виглядає інакше. Президент, який має свою парламентську фракцію, безумовно, трохи інше. Але Гройсман посідає і так одну з найвищих посад, і навряд чи він піде в президенти на майбутніх виборах», – зазначив Голобуцький.

Зміна прізвища президента не змінює його статусу, а більшість у парламенті після виборів ще певний час так чи інакше складатиметься з БПП і НФ, акцентував він.

Два роки уряду Гройсмана: як Кабмін виконує свої обіцянкиРівно два роки виповнилося відтоді, як почав роботу уряд Гройсмана. Ми вирішили порівняти між собою два роки правління міністрів Гройсмана й подивитися, наскільки змінився рівень відповідальності Кабміну.

«Розклади можуть помінятися в будь-який момент. Не виключені зміни, але враховуючи нестабільність всієї нашої політичної системи, саме Гройсман може впевнено дивитися на рік уперед точно», – пояснив політолог.

Крім того, варто враховувати, що не припиняються розмови про об'єднання НФ і БПП, додав експерт.

«Вони й зараз прекрасно розуміють, що розбіжності та розвал коаліції дуже сильно б'ють по них, тому краще триматися разом. Якщо БПП ще хоч якось зможе втриматися, то для НФ це просто зникнення з політичної карти, враховуючи соціологію», – підкреслив Голобуцький.

На його думку, варіант об'єднання ще розглядатиметься й усе вирішиться восени цього року.

«Занадто багато амбіцій, багато інтересів і занадто мало місць у майбутньому парламенті», – уточнив він.

Крім того, політолог нагадав, що так і не вирішили питання виборчого законодавства.

«Це також впливатиме. Якщо знизять планку до 3% проходження в новому законі про вибори, то НФ може вирішить, що краще їм самим спробувати свої сили. Тому ще може бути багато інтриг», – резюмував Олексій Голобуцький.

Детальніше про те, як Кабмін виконує свої обіцянки, – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: