Чи потрібно в Україні зменшити каденцію президента та парламенту до 3 років?

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Демократія – дороге задоволення. Це не лише свобода слова та вибору, але й дотримання певних процедур, алгоритмів без зміни правил гри.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, оцінюючи петицію з пропозицією скорочення каденції президента та парламенту з 5 до 3 років.

«Оновлення влади як таке завжди корисне. Абсолютна тривала влада, як правило, розбещена. Тому, з одного боку, питання частішої зміни влади – це добре. З іншого – варто замислитися, наскільки серйозно за три роки можна щось змінити чи в країні», – зазначив Яблонський.

Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президентаДо президентських виборів в Україні залишився рік. Слово і Діло аналізує, як виконував обіцянки нинішній глава держави Петро Порошенко.

«Ми знаємо, як у нас складно все проходить. Фактично, рік іде на те, щоб оговтатися після перемоги, сформувати команду. Потім ще цілий рік – нова компанія. Тому три роки каденції – дуже мало. Хоча сама ідея частішої зміни політиків як така є непоганою», – уточнив експерт.

На його думку, було б непогано повернутися до практики чотирирічної каденції ВР та залишити п’ять років президенту, тим більше в нас президентсько-парламентська республіка.

Політолог нагадав, що свого часу була продовжена каденція на 5 років, що було певною подачкою парламенту.

«Тому тут є як плюси, так і мінуси. З одного боку, оновлення потрібне за умови збереження правил гри, й головне, щоб усе це відбувалося в рамках законодавства, а з іншого – постійна зміна влади не сприяє постійності. Держава буде занурена у вир виборчих кампаній. В українських реаліях це недоречно», – пояснив Яблонський.

На його переконання, зменшення каденції до 3 років не потрібне.

«Цей експеримент буде заскладним у такій країні, як наша», – додав він.

«Ми бачили російський досвід. Після подій навколо Єльцина в певний період Держдума обиралася два роки. Демократії ставало дедалі менше, це не дало жодного ефекту», – наголосив політолог.

З іншого боку, приток свіжих сил, нових людей важливий, але не гарантує змін на краще, підкреслив експерт.

За його словами, в нас дуже серйозно змінився парламент після Революції Гідності – прийшло багато нових людей.

«Однак ми бачимо, що вплив цих людей, за невеликим винятком, є мінімальним, оскільки суть не в тому, щоб просто потрапити до парламенту, а в тому, щоб відстояти свою позицію, програму, демонструвати політичну волю. Тому оновлення влади – це лише одна зі складових, але не можна цю ідею доводити до абсурду. Три роки – це замало», – резюмував Василь Яблонський.

За даними «Слова і Діла», минулого року Петро Порошенко запевнив, що ніколи не погодиться на те, щоб главу держави обирав парламент.

Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента, – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: