Тимошенко провалила передвиборчу обіцянку домогтись ухвалення закону про імпічмент президента

Читать на русском
Лідерка Батьківщини передумала домагатись ухвалення закону про імпічмент президента й провалила програмну передвиборчу обіцянку своєї партії.
Юлія ТимошенкоСлово і Діло

Народний депутат України, лідерка парламентської фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко провалила обіцянку домогтись ухвалення закону про імпічмент президента.

Таку обіцянку вона дала 18 вересня 2014 року як кандидат у народні депутати України від політичної партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина».

«Ухвалити закони про імпічмент президента та прозорість фінансування партій», – записано в передвиборчій програмі «Батьківщини».

Юлія ТимошенкоНародний депутат України

У зареєстрованому проекті закону «Про порядок імпічменту президента України», поданий Тимошенко 28 листопада 2014 року, було запропоновано врегулювати питання про усунення глави держави з його посади окремим законом. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради, яке проводило аналіз законопроекту, надало висновок про його недоцільність, посилаючись на вже прописану процедуру в регламенті парламенту.

13 квітня 2018 року в інтерв'ю радіо «Новое время» Юлія Тимошенко заявила, що в разі перемоги на виборах президента вона не ухвалюватиме закон про імпічмент президента.

«Ні. І я скажу, чому ні. Тому що який би закон про імпічмент президента не був ухвалений, це виключно гра політиків: ухвалимо закон про імпічмент і президент відповідатиме. А чому вони не говорять людям, що процедура імпічменту, яка закладена в Конституції, вона в принципі не може бути ніколи виконана, незалежно від того, буде закон про імпічмент чи ні. Тому що так її під себе прописував президент, який тоді був на чолі розробки цієї Конституції», – заявила Тимошенко.

Вона пояснила, що коли в Україні нормально працюватиме система правосуддя, незалежна від політиків, тоді закон про імпічмент не знадобиться.

«Що я точно зроблю в Конституції, то це те, щоб усі були рівними перед законом. Проблема в тому, що кожен президент, кожен прем'єр-міністр або генеральний прокурор, поки він при владі, вважається безкарним. А я вважаю, що якщо ми побудуємо правильну систему правосуддя, то тоді всі мають бути рівними перед законом. І нам не потрібна процедура імпічменту. Якщо президент порушив закон і якщо він скоїв кримінальний злочин, то не потрібні спеціальні процедури. Має бути орган, який має право притягнути його до кримінальної відповідальності та судити його в незалежних судах, що не залежать від президента або політикуму», – зазначила Тимошенко.

Оскільки нова позиція нардепа з приводу закону про імпічмент президента повністю протилежна програмі партії, то обіцянка Тимошенко отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла» Юлія Тимошенко дала 200 обіцянок, з яких 75 виконала, а 86 – провалила.

Нагадаємо, в листопаді 2017 року нардеп Дерев'янко зареєстрував у Верховній Раді проект закону про імпічмент президента.

У чому проблема «суперповноважень» президента та форми правління в Україні, читайте тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: