Не «рошеном» єдиним. Як Порошенко виконує обіцянки, дані в статусі президента

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує підбивати підсумки виконання обіцянок президентом України Петром Порошенком. Раніше ми вже писали про те, які програмні обіцянки він встиг виконати, а які – провалив, а також аналізували передвиборчу риторику президента. В цій публікації розберемося, що ж глава держави встиг пообіцяти за час своєї каденції та як він справляється зі своїми зобов'язаннями.

З 25 травня 2014 року, коли Порошенко був обраний президентом, до 26 березня 2018 року він дав 226 обіцянок, з яких 98 виконав, а 51 – провалив.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Хотілося б вірити в обіцянку Порошенка, що Україна переможе у війні на Донбасі. «Ми переможемо за рахунок більшої організації, глибокого стратегічного бачення й головне – потужної підтримки нашого народу», – сказав Порошенко в червні 2014 року. Майже чотири роки минуло відтоді, як була зроблена цю заяву, проте протистояння на Донбасі триває. Також оптимістично Порошенко дивиться на питання повернення Криму, анексованого Росією. У вересні 2015 року президент пообіцяв, що півострів «у недалекому майбутньому» повернуть Україні.

Цікаву обіцянку Порошенко дав у вересні 2014 року: він заявив, що на території України жодних миротворчих контингентів не буде. За словами президента, досвід Придністров'я та інших заморожених конфліктів демонструє, що перебування миротворців вказує на втрату суверенітету країни на цій території. За кілька років Порошенко свою думку змінив, введення миротворців ООН активно обговорюється з міжнародними партнерами.

«Для відновлення миру в моїй країні ще навесні 2015 року я звернувся з офіційним запитом до президента Ради безпеки ООН ініціювати відповідні процедури для розгортання миротворчої операції ООН в Україні», – заявив Порошенко в Радбезі ООН у вересні минулого року.

Уже кілька років мусується тема необхідності вступу України до НАТО та Європейського Союзу. Порошенко минулого року пообіцяв вирішити це питання на референдумі: «Ми твердо тримаємо курс євроатлантичної інтеграції, й навіть не сумнівайтеся, що в доступному для огляду майбутньому в Україні пройдуть референдуми, щоб долучитися до НАТО та про членство в Європейському Союзі».

Поки питання вступу України до Альянсу перебуває на стадії обговорення, Збройні сили поступово переходять на стандарти НАТО, що обіцяв президент ще в 2014 році. У листопаді 2015 року міністр оборони України Степан Полторак затвердив відповідний план заходів. Станом на лютий 2016-го в діяльність українського війська були впроваджені 65 стандартів НАТО. Крім того, ЗСУ регулярно беруть участь у військових навчаннях із країнами Альянсу.

Згідно з обіцянкою Порошенка, проходить модернізація військового флоту України. Минулого року до складу ВМС увійшли два малих броньованих артилерійських катери типу «Гюрза» – «Бердянськ» та «Аккерман». Цьогоріч на розвиток інфраструктури флоту виділено 133,3 млн грн.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля з ОРДЛОСказано 16 лютого 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Поки не виконує Порошенко обіцянку гарантувати збереження коштів клієнтів ПриватБанку. В грудні 2016 року Верховна Рада схвалила законопроект про гарантування 100% вкладів фізичних осіб. Президент не підписував документ протягом 5 місяців, проте в травні минулого року пообіцяв це зробити. З незрозумілих причин закон досі без підпису.

У зв'язку з постійною загрозою кібератак Порошенко обіцяв, що в Україні буде створена Національна система кібербезпеки. Нею займатимуться відповідні підрозділи Служби безпеки та інших правоохоронних органів України. «Використання кіберпростору для шпигунства, несанкціонованого доступу до інформації, спроби використовувати кібератаки для досягнення політичних цілей – це лише одна невелика частина того, з чим уже зіткнулася Україна від самого початку російської агресії», – зазначив глава держави. Минулого року Порошенко підписав законопроект, який передбачає створення національної системи кібербезпеки. В лютому в Києві був відкритий Центр реагування на кіберзагрози. Крім того, в парламенті був зареєстрований президентський законопроект «Про національну безпеку України», в якому чимало уваги приділяється безпеці в кіберпросторі.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордонуСказано 7 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Два роки тому Порошенко пообіцяв заочне засудження для екс-президента Віктора Януковича. «Ми з вами розуміємо, що Росія ніколи не видасть Януковича, Захарченка, Якименка та інших убивць. Тому судити їх будемо заочно», – зазначив він. У березні минулого року президент підписав зміни до Кримінального процесуального кодексу України, який дає дозвіл на початок заочного судового процесу над Януковичем у справі про державну зраду. Наразі над Януковичем триває суд, де, до речі, одним зі свідків виступав Порошенко.

Нагадаємо, кандидат у президенти і президент Порошенко дав загалом 265 обіцянок. Ми систематизували їх за категоріями: передвиборча риторика, передвиборча програма та обіцянки на посаді глави держави.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: