Ні дня тиші: динаміка обстрілів сил АТО

Читать на русском

«Великоднє перемир'я» в зоні проведення антитерористичної операції не вдалося. 31 березня, коли мав встановитися режим тиші, було зафіксовано 32 обстріли, але вже за кілька днів їх кількість зросла. Загалом за місяць бойовики обстріляли українських військових більш ніж 1,1 тисячі разів. Для порівняння минулого місяця – 189 разів. Аналітики «Слова і Діла» з'ясували, якою була динаміка обстрілів сил АТО з 26 березня до 22 квітня.

За місяць у результаті обстрілу загинули 6 українських військовослужбовців, 51 – отримав поранення. Свої обстріли бойовики в основному зосередили на донецькому напрямку, постраждали також мирні жителі.

Скільки українські військові отримують за участь в АТОНапередодні річниці початку АТО Слово і Діло розбиралося, скільки військові отримують за участь у бойових діях.

28-29 березня, за кілька днів до початку «перемир'я», бойовики почали масовані обстріли на донецькому напрямку з мінометів і гармат. Були обстріляні українські позиції біля Широкиного, Гнутового, Авдіївки та Пісків.

Обстріли наприкінці березня не припинялися ані на день. Незаконні збройні формування вели вогонь не лише по українських військових, але й по безпілотниках місії ОБСЄ. 30 березня один із них був збитий.

Після 5 квітня кількість обстрілів з боку бойовиків різко зросла. Найбільша кількість – 66 порушень режиму тиші – була зафіксована 12 квітня. Бойовики застосовували 82-мм та 120-мм міномети, один український військовий загинув, ще один був поранений. Вогонь вівся по українських позиціях у Пісках, Водяному, в районі Опитного й шахти «Бутівка», Мар'їнки, Павлополя, Гнутового.

Три дні режиму тиші за місяць: динаміка обстрілів сил АТОУ зоні проведення антитерористичної операції на Донбасі за місяць зафіксовано 189 обстрілів.

17 квітня під обстріл бойовиків потрапив автобус із працівниками Донецької фільтрувальної станції, п'ятеро осіб отримали поранення. Сама ДФС із 18 квітня й до сьогодні не працювала. Днями стало відомо, що ОБСЄ має намір встановити біля станції пункт спостереження.

Цього місяця бойовики двічі зірвали розведення сил у Станиці Луганській. Перше було заплановане на 13 квітня, однак через систематичні порушення Мінських домовленостей воно не відбулося. Розведення сил перенесли на 25 квітня, але в штабі АТО вже повідомили, що воно зірване: «Українська сторона СЦКК розцінює цей обстріл (українських військових із вогневих позицій на горі Князь Ігор – ред.) як очевидне небажання ватажків окупаційної адміністрації РФ виконувати в цьому районі вимоги рамкового рішення щодо розведення сил і засобів на лінії розмежування сторін».

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, 30 березня на Донбасі завершиться антитерористична операція й почнеться новий формат під керівництвом Об'єднаних сил.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: