Повернення Донбасу: до чого слід бути готовими?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Слід зрозуміти, що так, як було до війни, вже не буде. Тому, щоб вести хоч якийсь процес із повернення територій, ми маємо бути готові чимось поступатися. Інакше не буде. В нас не має можливості забрати території військовим шляхом, тому ми будемо поступатися. Зокрема, йдеться про закон про амністію. Винятків не буде для людей, які взяли зброю проти України. Тут прощення бути не може.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook та в коментарі «Радіо Свобода» висловила юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр.

«Слід зрозуміти, що так, як було до війни, вже ніколи не буде. Будь-які домовленості з агресором передбачатимуть наші втрати порівняно з довоєнним станом. Тож питання в тому, яку ціну ми готові платити, на які компроміси готові йти заради відновлення контролю над окупованими та анексованими територіями», – зазначила експерт.

На її переконання, будь-який план, який дасть можливість повернути під контроль бодай метр нашої землі, потрібно розглядати.

Аваков розповів про свій план повернення Донбасу: реакція соцмережУ голови МВС Арсена Авакова є своя думка про те, як потрібно повертати Донбас. Що про це думають у соцмережах – у матеріалі Слова і Діла.

Крім того, за її словами, нашим громадянам, які волею долі опинилися на окупованій території, потрібно дати сигнал, що їх за це не переслідуватимуть в Україні.

«Тобто якщо наша позиція державницька, тоді потрібно забути про всі емоції та напрацювати законодавчий механізм «прощення» – його можна назвати як завгодно, суть не в назві. Карати потрібно лише тих, хто взяв у руки зброю проти України та наших громадян», – уточнила юрист.

У всіх тут є амбіції, можливо, в когось образи, але заради цілісності держави, що є вищим за власні почуття, ми маємо це зробити й доведеться поступатися, додала вона.

На її думку, потрібно усвідомлювати, що реалізація будь-яких мирних планів потребує домовленості трьох сторін – РФ, України та Заходу.

«І це справа не сьогоднішнього дня, й навіть не завтрашнього. Але ми найбільше з-поміж усіх зацікавлені в зупиненні війни та поверненні територій, тому мусимо проявляти найвищу активність», – констатувала Маляр.

Нагадаємо, днями очільник МВС Арсен Аваков заявив, що має власний план щодо повернення Донбасу. Згідно з його планом, реінтегрувати відразу всі окуповані території не можна. Для початку можна взяти окремо Горлівку або Новоазовський район.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, що в соціальних мережах думають про план Авакова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: