Наступ на Донбасі: чи наважиться Кремль та чого побоюються бойовики

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У МЗС України вважають, що існує висока ймовірність завдання удару Росії по Україні після останніх подій у Сирії. Тим часом бойовики побоюються наступу саме української армії.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Війна на Донбасі. Чи варто чекати наступу Росії» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович нагадав, що 14 квітня збройні сили США, Великої Британії та Франції завдали ракетного удару по трьох об'єктах президента Башара Асада в Сирії.

Згідно із заявою МЗС, українські захисники готуються до оборонних дій і до гіршого сценарію після сирійського удару, зазначив він.

Журналіст підкреслив, що формально на Донбасі з 30 березня діє так зване «великоднє перемир'я», яке, звичайно ж, не дотримується.

Він уточнив, що за даними «Інформаційного спротиву» (ІС), противник стабільно застосовує великокаліберне артилерійське озброєння – 120-мм міномети та 152-мм гармати.

Волкер розповів, чи готує Кремль новий наступ на ДонбасіКурт Волкер не вважає, що Кремль готує новий наступ на сході України. У США також переконані, що ситуація в Сирії не відіб'ється на Донбасі.

«Протягом останніх вихідних, 14 та 15 квітня, окупанти впевнено тримали «показник» у плюс 50 обстрілів і збройних провокацій протягом доби», – навів експерт дані ІС.

Уточнюється, що активність бойовиків фіксується на приморському напрямку. Ба більше, противник підтягує бронетехніку до Луганська, пояснюючи це «підготовкою до параду перемоги 9 травня».

«Цікаво, що ватажки бойовиків, які також регулярно скаржаться на «обстріли» з боку української армії», – звернув увагу журналіст.

На його думку, дійсно, не виключено, що після сирійського удару Путін може переключитися на Донбас.

«Це можливо в тому разі, якщо російська авіагрупа, яка діє в Сирії, буде знищена в результаті прямого військового зіткнення із силами коаліції (14 квітня такого зіткнення не відбулося). В такому разі Москва, ймовірно, захоче помститися, й Донбас може стати ареною нового протистояння, оскільки там також перетинаються інтереси двох наддержав – РФ і США», – пояснив Попович.

Крім того, з огляду на позицію директора військових програм Центру Разумкова Миколи Сунгуровського, він наголосив, що, ймовірно, світове співтовариство чинитиме тиск на РФ і надалі, щоб та повернулася в свої колишні межі.

«У такому разі можливі два варіанти розвитку подій: або Кремль піде на компроміс, у тому числі в Криму та на Донбасі, або зробить наступальні дії», – навів експерт думку Сунгуровського.

За словами Сунгуровського, наступ силами так званих «армійських корпусів» «ДНР» і «ЛНР» неможливий, оскільки в Україні вже потенціал більший, а наступ загрожує РФ наслідками з боку Заходу.

Журналіст звернув увагу, що приблизно така сама позиція в спецпредставника США з питань України Курта Волкера.

При цьому експерт зазначив, що бойовики самі всерйоз побоюються наступу української армії й навіть малюють сценарії такого удару.

Наприклад, якщо врахувати заяву Гіркіна, то бойовики розглядають кілька сценаріїв.

«У першому варіанті українська армія може вдарити по всьому фронту. З огляду на слабкість обох «корпусів», вже до кінця першої доби наступу «єдиного фронту не існуватиме». А на четверту-п'яту добу українська армія вийде до державного кордону й приступить до зміцнення позицій», – зазначив він.

Чи з’являться миротворці на Донбасі в 2018 році та в чому ризик?Президент України повідомив, що своїх миротворців на Донбас готові відправити більш ніж 40 країн. Які перспективи появи блакитних касок на Донбасі, міркували експерти.

Другий варіант, передбачає обмежений удар ЗСУ, після чого українська сторона стежитиме за реакцією Москви, додав Попович.

«Якщо її не буде, значить, наступ продовжиться. Якщо ж буде «північний вітер», то українська армія перейде до оборони, але вже на нових позиціях», – уточнив журналіст.

Ба більше, запровадження «північного вітру» також можливе за двома сценаріями, як вважають бойовики. На думку Гіркіна, в одному з них російська армія навіть може зазнати поразки.

«Це станеться в тому разі, якщо Кремль просто спробує врятувати те, що залишиться від «ДНР» і «ЛНР». Тоді російські частини можуть потрапити під український наступ. І лише другий сценарій, за якого РФ не стане обмежуватися військовими діями на території Донецької та Луганської областей, а вдарить уздовж усього кордону, наприклад, на Харків, може призвести до поразки українського угруповання», – підкреслив експерт.

Якщо українська армія захоче атакувати Донецьк, то, скоріш за все, такий кидок виявиться успішним. Журналіст нагадав, що раніше один із ватажків «ДНР» Олександр Ходаковський здійснив поїздку від центру Донецька в напрямку аеропорту. Досягнувши підірваного моста, він повернув на шосе, яке пролягає навпроти позицій української армії, та на шляху трапився лише один блокпост, розташований під транспортною розв'язкою.

«У результаті ватажок бойовиків заявив, що приблизно стільки ж часу потрібно для того, щоб українські танки досягли центру Донецька без особливого опору. Щоправда, незабаром після поїздки Ходаковський констатував, що бойовики відреагували й почали встановлювати на шосе додаткові укріплення», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Війна на Донбасі. Чи варто чекати наступу Росії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: