Три дні режиму тиші за місяць: динаміка обстрілів сил АТО

Читать на русском

Черговий режим припинення вогню на Донбасі, що почався 5 березня, традиційно не дотримувався. За місяць випало лише три дні, коли бойовики не обстрілювали українських військових. Аналітики «Слова і Діла» з'ясували, якою була динаміка обстрілів сил АТО з 22 лютого до 25 березня.

Загалом за цей період було зафіксовано 189 обстрілів сил антитерористичної операції, в результаті яких 9 українських військових загинули, ще 24 – отримали поранення.

У штабі показали наслідки обстрілу Авдіївки – фотоЗа даними спостерігачів, вогонь по цивільній інфраструктурі міста вівся з населеного пункту «Спартак» із застосуванням мінометів 120 калібру.

Більшу частину місяця кількість обстрілів за день коливалася від 2 до 8, за винятком 22 та 23 лютого (19 і 13 обстрілів), 24 та 25 березня (13 і 44 обстрілу). За місяць було лише три дні повної тиші – 14 березня та 21-22 березня.

22 лютого було зафіксоване загострення на донецькому та луганському напрямках, бойовики стріляли з мінометів калібром 82 мм і 120 мм. Троє українських військових були поранені 26 лютого, незважаючи на те, що бойовики обстріляли сили АТО лише 5 разів. Наступного дня загострилася ситуація на луганському напрямку. «Противник активізувався на Світлодарській дузі. В цьому районі російсько-окупаційні війська більш ніж 4 години вели вогонь із мінометів різних калібрів, гранатометів, зенітних установок і великокаліберних кулеметів по наших позиціях у Світлодарську й випустили понад 200 мін різних калібрів», – повідомили в штабі й додали, що був також обстріляний населений пункт Луганське.

Наступне загострення було зафіксоване 2 березня на донецькому напрямку. Один військовий загинув, двоє були поранені в результаті 8 обстрілів бойовиків із мінометів, гранатометів і стрілецької зброї. Залишалася напруженою ситуація на донецькому напрямку й 12 березня: «В Донецькій області, грубо порушуючи Мінські домовленості, окупанти застосували по силах АТО 120-міліметрові та 82-міліметрові міномети поблизу Павлополя, озброєння БМП-2 та 82-міліметрові міномети поблизу Водяного, міномети й стрілецьку зброю – по захисниках Авдіївки».

Обстріляне перемир'я: динаміка обстрілів сил АТОЗ 23 січня до 21 лютого незаконні збройні формування 243 рази обстріляли позиції сил АТО, в результаті чого загинули 9 українських військових.

23 березня, коли на Донбасі були зафіксовані два випадки порушення режиму тиші, під обстріл потрапили спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Інцидент стався в районі населеного пункту Пікузи.

Загострення на донецькому напрямку знову почалося 24 березня: бойовики 13 разів обстріляли українських військових. Вогонь вівся по позиціях сил АТО в районі Кам'янки, Лебединського та Новотроїцького. Вчорашній день запам'ятався рекордною за місяць кількістю обстрілів – 44 за добу. Під обстріл потрапили оборонні укріплення українських військових в Опитному, Лебединському, Широкиному та Пісках. Бойовики також стріляли по силах АТО в Талаківці, Павлополі, Верхньоторецькому, Гнутовому й Мар'їнці.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Тристороння контактна група в Мінську домовилася про встановлення нового перемир'я з 30 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: