Операція «Троя» в Запорізькій області: який сценарій пропонували Кремлю?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

За даними британського видання The Times, у 2014 році Володимиру Путіну пропонували план із дестабілізації ситуації в Запорізькій області України. Підготовка до таких заходів дійсно велася, щоправда, значно раніше – в травні 2014 року.

Про це в ексклюзивному матеріалі «План Троя. Чому бойовики не змогли захопити Запорізьку область» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Дані про операцію «Троя» базуються на доповіді уряду Великої Британії, який, своєю чергою, посилається на листи з електронної пошти радника Путіна Владислава Суркова, зазначив Попович.

Він уточнив, що українським хакерам вдалося зламати пошту в 2016 та 2017 роках.

Як повідомило видання, Кремлю план операції «Троя» запропонував у листопаді 2014 року Олексій Муратов – екс-нардеп «Єдиної Росії» від Курської області й представник «ДНР» у РФ.

За організацію проросійського заколоту в Запоріжжі пропонували 181 тисячу доларів. При цьому пропонувалося використовувати наявну в регіоні шпигунську мережу, додав журналіст.

Росія хотіла дестабілізувати ще один регіон України – ЗМІЗа інформацією британського видання The Times, у 2014 році російському президенту Володимиру Путіну пропонували план із дестабілізації ситуації в Запорізькій області України.

«40 тисяч доларів мало піти на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, 10 тисяч – на підтримку мережі агентів у СБУ та МВС, ще до 49 тисяч – на закупівлю транспортних засобів», – навів дані експерт.

Автор матеріалу Том Парфітт зазначив, що Москва не реалізувала цей план, і невідомо, чи розглядала вона його всерйоз.

При цьому експерт додав, що сценарій дестабілізації в Запорізькій області намагалися провести, але відбувалося це раніше – в квітні-травні 2014 року.

Він нагадав, що ще навесні 2014 року в інтернеті з'явилося відео проведення проросійського мітингу в Запоріжжі.

«На той час у Донецьку й Луганську були вже захоплені адміністративні будівлі, було оголошено про створення сепаратистського «ДНР», а бойовики Ігоря Гіркіна («Стрєлкова») вже господарювали в Слов'янську», – уточнив Попович.

Тим не менш у Запоріжжі розхитати ситуацію не вдалося: нечисленних проросійських активістів оточили прихильники єдиної України – закидали їх яйцями й засипали борошном.

Він додав, що на цьому спроби вивісити прапори «ДНР» у Запорізькій області не припинилися й сепаратисти переключилися на Бердянськ.

«Це хоч і невелике курортне місто, але водночас великий порт на узбережжі Азовського моря. Протягом березня-квітня 2014 року тут також проходили мітинги прихильників і противників Євромайдану, але загалом проросійські сили не мали в цьому місті переваги», – констатував Попович.

Як повідомлялося, на початку травня 2014 ситуація почала загострюватися. Ходили чутки про те, що найближчим часом у Бердянську буде повторений «донецький сценарій».

Журналіст підкреслив, що 3 травня був затриманий член місцевого осередку бандформування «Оплот», за словами якого, після так званого «референдуму» 11 травня до Бердянська з Маріуполя мали приїхати люди, щоб «допомогти зброєю та ресурсами» для організації сепаратистських виступів.

9 травня 2014 року в Маріуполі, розташованому за 90 кілометрів від Бердянська, в результаті зіткнень між проросійскими демонстрантами та українськими силовиками контроль над містом тимчасово перейшов до сепаратистів, нагадав експерт.

«Якби операція бойовиків у Бердянську вдалася, то втрата відразу двох великих портів на Азовському морі була б украй небажаним сценарієм розвитку подій для української влади», – підкреслив журналіст.

Деокупація Донбасу-2018: чого очікувати від РФ та до чого готуватись УкраїніМіністр із питань тимчасово окупованих територій переконаний, що Росія піде з Донбасу наступного року. Про перспективи деокупації розповіли експерти.

За його словами, 24 травня в Бердянському районі затримали групу терористів зі зброєю, а напередодні виборів президента України вони готували захоплення бердянського морського порту та адмінбудівель.

«Серед затриманих були брат самопроголошеного «голови» Маріуполя, тричі судимий Денис Кузьменко, а також активіст бердянського «Антимайдану» Віктор Калаянов. Саме на цих людей як на організаторів можливого заколоту в Бердянську вказував затриманий 3 травня «оплотівець», – акцентував Попович.

Однак і напередодні заворушень в околицях Бердянська було неспокійно, додав він.

Експерт констатував, що 6 травня в районі селища Мангуш за 60 кілометрів від Бердянська сталася перестрілка між бійцями нещодавно сформованого батальйону «Азов» і бойовиками «ДНР», у результаті чого був захоплений «міністр оборони» «ДНР» Хакімзянов Ігор Євгенович.

Попович нагадав, що вже 7 травня до Бердянська увійшли додаткові сили українських прикордонників у зв'язку з відомостями про підготовку збройних провокацій на 8-9 травня.

«9 травня 2014 року виявилося вітряним і дощовим днем, жителів міста закликали не виходити на вулиці, щоб звести ймовірність проблем до мінімуму. І вулиці спорожніли, люди залишилися вдома. Ніхто не хотів ані нового Слов'янська, ані повторення «донецького сценарію», – нагадав експерт.

Підсумовуючи, він додав, що загалом ставлення до проросійських сепаратистів у Запорізькій області виявилося ворожим.

«Саме це й не дозволило кремлівським кураторам поширити сепаратистський рух на захід від Донецької та Луганської областей ще навесні 2014 року. Тому в листопаді того ж року план «Троя» так і залишився планом», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «План Троя. Чому бойовики не змогли захопити Запорізьку область».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: