Росія хотіла дестабілізувати ще один регіон України – ЗМІ

Читать на русском
За інформацією британського видання The Times, у 2014 році російському президенту Володимиру Путіну пропонували план із дестабілізації ситуації в Запорізькій області України.

За інформацією британського видання The Times, у 2014 році російському президенту Володимиру Путіну пропонували план із дестабілізації ситуації в Запорізькій області України.

Про це повідомляє «Голос Америки», передає «Слово і Діло».

Деокупація Донбасу-2018: чого очікувати від РФ та до чого готуватись УкраїніМіністр із питань тимчасово окупованих територій переконаний, що Росія піде з Донбасу наступного року. Про перспективи деокупації розповіли експерти.

Видання ознайомилося з урядовою доповіддю, яка спирається на листи електронною поштою радника Путіна Владислава Суркова, зламаною хакерами.

Автор статті «Операція Троя: російський план поширення хаосу в Україні» Том Парфітт із Москви пише, що план «Троя» в листопаді 2014 року надіслав до Кремля Олексій Муратов, колишній депутат від Курської області й «представник ДНР» у Росії. У плані були чітко вказані імена ватажків проросійських заворушень, а шпигуни вже діяли на місці подій. Ішлося про стратегію підготовки населення Запорізької області до проросійського заколоту в регіоні або, як подавав це Муратов, «звільнення від нацистсько-фашистських окупантів».

Згідно з планом операції «Троя», Муратов пропонував вкласти $181 тис. на поширення проросійського заколоту далі на захід від Донбасу. У плані чітко вказувалося, куди мають іти кошти бюджету операції – від $40 тисяч на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, $10 тисяч на підтримку мережі агентів у СБУ та Міністерстві внутрішніх справ і до $49 тисяч на придбання транспортних засобів.

У цьому в заколоті використовувалася б наявна російська шпигунська мережа, яка вже діяла на тій території. Передбачалося нав'язування контакту з місцевою поліцією та СБУ. Плани Муратова не були втілені в життя, й складно сказати, пише Том Парфітт, чи розглядала Москва його як серйозну пропозицію.

Кремль назвав інформацію сфабрикованою, хоча деякі люди, які надіслали Суркову електронні листи, назвали їх справжніми. Автор статті припускає, що Кремль все-таки прагнув пропагувати автономію для регіонів України зі значним російськомовним населенням, як це було на Донбасі паралельно з російським військовим вторгненням.

Раніше радник Трампа розповів про втручання РФ у вибори.

Нагадаємо також, екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі розповів про спільної операції ФСБ РФ та СБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: