Деокупація Донбасу-2018: чого очікувати від РФ та до чого готуватись Україні

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

На наступний рік ситуація щодо Донбасу може бути досить складною. Росія входить у фазу виборчої кампанії, тому українська тема використовуватиметься для внутрішньополітичних потреб.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи перспективи деокупації Донбасу в 2018 році.

«Наступного року РФ входить у виборчий період. Відповідно, Україні слід очікувати й краще бути готовою як до масштабної дестабілізації, так і до спроб змусити нас до ухвалення певних непопулярних для нас рішень», – зазначив Кулик.

Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 роціПорошенко, як і інші політики, дав у 2017 році чимало обіцянок. Якісь – встиг виконати, якісь – провалив. Слово і Діло представляє динаміку рівня відповідальності президента, а також топ-5 його виконаних і невиконаних обіцянок.

Політолог не виключив, що будуть спроби перезапустити переговорний процес щодо Донбасу.

«Росія намагатиметься отримати вигідну для себе переговорну позицію. 2018 рік буде складним і напруженим для Донбасу», – додав він.

За його словами, в нас конфлікт, який часом спалахує, а часом стихає, тому Росія може спробувати й надалі дестабілізувати цей регіон.

«На жаль, ЗСУ слід готуватися до загострення. З точки зору логіки історичного процесу, цілком імовірні бойові дії. У нас уже збільшилася кількість обстрілів. Так, зараз зимовий період, це єдине, що стримує масштабні бойові дії, але якщо навіть у цей період бойовики отримають наказ, то буде провокація», – пояснив експерт.

«Повернення Донбасу – питання точно не наступного року. 2017 рік буде досить важким із точки зору того, як нам будувати свою стратегію щодо Донбасу, оскільки елементи як дипломатії, так і військові мають бути в комплексі», – резюмував Віталій Кулик.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, в 2014 році президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону й про жодні інші домовленості не може бути навіть мови.

Також Порошенко запевняв, що Україна поверне Донбас мирним шляхом протягом одного року.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як змінився рівень відповідальності президента в 2017 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: