План «Троя»: чому бойовики не змогли захопити Запорізьку область

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Британське видання The Times оприлюднило деталі так званої операції «Троя» з дестабілізації ситуації в Запорізькій області в листопаді 2014 року. Пропонувалося вкласти $181 тисячу на поширення сепаратизму на захід від Луганської та Донецької областей, зокрема на організацію сепаратистського заколоту в Запоріжжі. Підготовка до таких заходів дійсно велася, щоправда, значно раніше – в травні 2014 року.

Інформація про операцію «Троя» базується на доповіді уряду Великої Британії, який, своєю чергою, спирається на листи з електронної пошти радника Володимира Путіна Владислава Суркова, зламаної українськими хакерами в 2016 та 2017 роках. За даними The Times, план операції «Троя» в листопаді 2014 року надіслав до Кремля Олексій Муратов – колишній депутат «Єдиної Росії» від Курської області й представник так званої «ДНР» у Росії.

СБУ затримала сепаратиста, що катував полоненихСпівробітники СБУ спільно з Головною військовою прокуратурою затримали в селищі Мілове на Луганщині члена ЛНР, який входив до складу збройних формувань сепаратистів Рим і Перша козацька сотня ім. С. Синельникова.

Серед іншого, Муратов запропонував вкласти $181 тисячу на поширення сепаратизму на захід від Луганської та Донецької областей, зокрема на організацію проросійського заколоту в Запоріжжі. Для цього пропонувалося використовувати вже наявну в регіоні шпигунську мережу. При цьому $40 тисяч мало піти на організацію проросійських протестів у Запоріжжі, $10 тисяч – на підтримку мережі агентів у СБУ та МВС, ще до $49 тисяч – на закупівлю транспортних засобів.

Автор матеріалу Том Парфітт зазначає, що Москва не реалізувала цей план, і невідомо, чи розглядала вона його всерйоз. Однак заходи з дестабілізації ситуації в Запорізькій області дійсно проводилися. Щоправда, відбувалося це дещо раніше – в квітні-травні 2014 року.

Так, навесні 2014 року в інтернеті з'явилося відео проведення проросійського мітингу 13 квітня 2014 року в Запоріжжі. Як відомо, на той час у Донецьку й Луганську були вже захоплені адміністративні будівлі; було оголошено про створення сепаратистської «ДНР», а бойовики Ігоря Гіркина («Стрєлкова») вже господарювали в Слов'янську. Однак у Запоріжжі розхитати ситуацію не вдалося: нечисленних проросійських активістів оточили прихильники єдиної України – закидали їх яйцями й засипали борошном.

Запорожье наказали сепаратистов. 300 ватрушек и тимченко 13.04.2014KONTR UDAR

Спроби вивісити прапори «ДНР» у Запорізькій області на цьому не припинилися. Увага сепаратистів переключилася на Бердянськ – невеличке курортне місто й водночас великий порт на узбережжі Азовського моря. Протягом березня-квітня 2014 року тут також проходили мітинги прихильників і противників Євромайдану, але загалом проросійські сили не мали в цьому місті жодної переваги.

Автор цих рядків побував у Бердянську на початку травня 2014 року, коли ситуація почала загострюватися. Ходили чутки про те, що найближчим часом у місті буде повторений «донецький сценарій» захоплення влади сепаратистами. Так, 3 травня був затриманий член місцевого осередку бандформування «Оплот». Він повідомив, що після так званого «референдуму» 11 травня до Бердянськя з Маріуполя приїдуть люди, щоб «допомогти зброєю й ресурсами» для організації сепаратистських виступів.

Бердянський оплотовєц Василенко спільник КалаяноваАндрій Дзиндзя

Нагадаємо, що 9 травня 2014 року в Маріуполі, який розташований за 90 кілометрів від Бердянська, в результаті зіткнень між проросійськи налаштованими демонстрантами та українськими силовиками контроль над містом тимчасово перейшов до сепаратистів. Тому якби операція бойовиків у Бердянську вдалася, то втрата відразу двох великих портів на Азовському морі була б украй небажаним сценарієм розвитку подій для української влади.

До слова, 24 травня в Бердянському районі затримали групу терористів зі зброєю. Напередодні виборів президента України, 25 травня, вони готували захоплення бердянського морського порту та адміністративних будівель. Серед затриманих були брат самопроголошеного «голови» Маріуполя, тричі судимий Денис Кузьменко, а також активіст бердянського «Антимайдану» Віктор Калаянов. Саме на цих людей як на організаторів можливого заколоту в Бердянську вказував затриманий 3 травня «оплотівець».

Однак і напередодні заворушень у Маріуполі на околицях Бердянська було неспокійно. Зокрема, 6 травня в районі селища Мангуш (лише 60 км від Бердянська) відбулася перестрілка між бійцями нещодавно сформованого батальйону «Азов» і бойовиками «ДНР». У результаті був захоплений так званий «міністр оборони» «ДНР» Ігор Хакімзянов.

СБУ відкрила провадження за «сепаратизм» у ЛьвовіСБУ відкрила кримінальне провадження через подачу як ЛДНР окремих районів Донецької та Луганської областей на карті України в ході Львівського безпекового форуму.

7 травня до Бердянська увійшли додаткові сили українських прикордонників, тому що з'явилася інформація про те, що 8-9 травня в місті готуються збройні провокації. Тут потрібно зазначити, що в Бердянську люблять травневі свята. У ці дні вже може бути досить сонячно, тому люди виходять позасмагати на третьому міському пляжі, а також погуляти набережною, де вже відкриваються перші атракціони. Чудовий привід для того, щоб влаштувати провокацію в натовпі й підірвати ситуацію...

Але 9 травня 2014 року виявилося вітряним і дощовим днем. А напередодні жителів міста закликали не виходити на вулиці, щоб звести ймовірність проблем до мінімуму. І вулиці спорожніли, люди залишилися вдома. Ніхто не хотів ані нового Слов'янська, ані повторення «донецького сценарію».

Загалом, ставлення до проросійських сепаратистів у Запорізькій області виявилося ворожим. Саме це й не дозволило кремлівським кураторам поширити сепаратистський рух на захід від Донецької та Луганської областей ще навесні 2014 року. Тому в листопаді того ж року план «Троя» так і залишився планом.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: