Президентські вибори-2019: «рука Кремля» та проблеми України

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Олександр Солонтайексперт з політики

Звичайно, зараз можна говорити й про втручання спецслужб РФ. Однак є кілька питань, що залишаються відкритими. Вони стосуються терміну та обов’язків чинних членів ЦВК, а також голови ЦВК, який уже давно не має повноважень.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи заяву СБУ про те, що спецслужби РФ готуються до підкупу та фальсифікації виборів в Україні.

«З одного боку, нам говорять про вплив спецслужб РФ, а з іншого – в нас чомусь досі ніхто не обирає новий склад ЦВК, не призначає нового голову ЦВК. При цьому всі вони давно не мають повноважень та вичерпали свій термін перебування. Питання: це дії російських спецслужб чи української влади?», – зазначив Купира.

Якщо відсутність нормального складу ЦВК в Україні – це дії російських спецслужб, тоді можна сказати, що Росія успішно проводить свою кампанію, щоб зірвати вибори вже зараз.

«Для всіх очевидно, що результати виборів, які оголошуватиме голова ЦВК, що в принципі вже не має повноважень, будуть під сумнівом. Будь-що, що зараз робить ЦВК, уже ставиться під сумнів, а відповідно, може бути фальсифікацією», – додав експерт.

Якщо президент не призначає людей на посади членів ЦВК, то сценарій зриву та фальсифікації є цілком імовірним, уточнив він.

«Тут головне – дати відповідь самим собі: те, що уряд і президент не виконують свої прямі обов’язки – це така політична недобросовісність чи «рука Кремля»? Іншими словами, ситуація схожа на спробу фальсифікувати чи зірвати вибори ще до самих виборів», – пояснив аналітик.

Водночас політичний експерт Олександр Солонтай нагадав досвід місцевих виборів, які відбулися нещодавно, й наголосив, що залишається ще одна ключова проблема виборчого процесу.

Несподіваний кодекс: чи вдасться перезавантажити виборчу системуУхвалення проекту Виборчого кодексу в першому читанні стало неабиякою сенсацією в експертних колах. Чи має шанси документ стати повноцінним законом та що стане вирішальним фактором у цьому непростому рішенні, розбирався політолог Олександр Радчук.

За його словами, питання навіть не стількі в зміні виборчих правил.

«Навіть на національному рівні заміна наявної мажоритарної системи на відкриті списки жодним чином не вплине на наявність, відсутність чи поширення підкупу. Підкуп, оформлений під благодійництво, масово процвітає й проникає дедалі глибше», – констатував він.

Як відомо, два роки тому президент України Петро Порошенко запевнив, що в найближчі 4 роки в Україні не буде виборів.

Нагадаємо, що згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Часу на виконання в голови Мін'юсту залишилося менш ніж півроку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: