Вибори-2019: другий термін Порошенка та позиції головного конкурента

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог
Володимир Воляполітичний експерт

**Рейтинги президента на завершення першої каденції на тлі інших цілком прийнятні. Наприклад, у президента Кучми за рік до виборів було близько 6% підтримки, у Ющенка – близько 5%, а в Порошенка – 10%. **

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що він ще не вирышив, чи балотуватиметься.

«Річ у тім, що немає великої світоглядної різниці між головним опонентом – Тимошенко – та президентом. Навпаки, Порошенко – це жорстка проєвропейська та пронатівська позиція, про що, власне, й свідчив його виступ із пропозицією внесення до КУ європейського вибору та вступу до НАТО. Що може ще запропонувати Тимошенко? Нічого», – зазначив Цибулько.

Вибори-2019: соціологи назвали лідерів президентського рейтингуЛідерами президентського рейтингу в Україні є голова ВО Батьківщина й очільниця однойменної парламентської фракції Юлія Тимошенко, а також чинний президент країни Петро Порошенко.

Тимошенко може лише переглянути цей цивілізаційний вибір, але на користь розвороту в бік РФ, додав він.

«Хоча про це напряму й не говорит, але контакти Тимошенко з Путіним давно очевидні, як і бажання чіплятися за розв'язання російських сценаріїв за рахунок втрат України», – підкреслив політолог.

На його думку, після цього українці трохи інакше подивляться на Тимошенко.

«Наразі це не підтримка. Це не питання Тимошенко в принципі. Це питання виборця, який хоче владу кимось лякати, щоб влада була більш повороткою, результативною. Не буде змін – голосуватимемо за Тимошенко. Але коли почнеться виборчий процес, усе буде інакше», – пояснив експерт.

Він уточнив, що зараз ще тихий агітаційний час, немає пропаганди саме в ключі досягнень.

«У президентських виборах фактор військових та обрання верховного головнокомандувача буде ключовим. Тому що президент – це оборона та міжнародні відносини. Тимошенко ані в обороні, ані в міжнародних відносинах не є фахівцем. Тим більше не користується авторитетом серед волонтерів і військових. А фактор військових та волонтерів у президентській кампанії буде високим», – наголосив Цибулько.

За його словами, політичний клас на етапі консолідації виставляє зустрічні вимоги, хоче покращити свої позиції.

«Тому є така ніби розкоординованість. Але ближче до виборів перетікання двох таборів фіналістів відбуватиметься з більшою динамікою. Зараз політичне коло підтримки Тимошенко чітко окреслилося. Наприклад, ми бачили середовище, яке брало Саакашвілі на поруки. Поряд із Тимошенко є низка партій – партія Гриценка, «Рух нових сил» та інші. Чи здатна вона розширити цей політичний фронт? Скоріш за все, свою аудиторію Тимошенко обмежила сама своїми діями», – підсумував політолог.

Які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 роціПорошенко, як і інші політики, дав у 2017 році чимало обіцянок. Якісь – встиг виконати, якісь – провалив. Слово і Діло представляє динаміку рівня відповідальності президента, а також топ-5 його виконаних і невиконаних обіцянок.

Своєю чергою політолог Володимир Воля зазначив, що рейтинги показують сильні електоральні позиції лідера «Батьківщини».

«Юлія Тимошенко – головний опонент президента. Можна її критикувати, і є за що, але вона все одно сильний політик, який становить загрозу Порошенку та його команді, їхній подальшій кар'єрі», – підкреслив Воля.

За даними соціологів, лідерами президентського рейтингу в Україні є голова ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко та чинний глава держави Петро Порошенко.

У разі, якби дострокові вибори президента відбулися найближчої неділі, найбільша кількість респондентів (8,7%) підтримали б Юлію Тимошенко, за Петра Порошенка віддали б свої голоси 7,6% опитаних українців.

Детальніше про те, що збирається виконати гарант у 2018 році, – за посиланням.

Нагадаємо, за даними «Слова і Діла», в 2017 році рівень відповідальності Петра Порошенка знизився на 13%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: