Рада розгляне призначення омбудсмена та голови Нацбанку

Читать на русском
Кадрові питання у ВР.  Рада розгляне призначення членів Рахункової палати, Уповноваженого ВР з прав людини, звільнення Валерії Гонтаревої.

Верховна Рада розгляне у четвер призначення членів Рахункової палати, Уповноваженого ВР з прав людини, звільнення Валерії Гонтаревої та призначення замість неї нового голови НБУ.

Про це йдеться у порядку денному Ради, оприлюдненому на сайті парламенту, пише «Слово і Діло».

Які помилки Гонтаревої доведеться виправляти Смолію на чолі НБУ?У ВР чекають на звіт Валерії Гонтаревої, яку на посаді голови Національного банку має замінити Яків Смолій. Про головні завдання нового керівництва НБУ розповіли експерти.

Спочатку депутати завершать розгляд у повторному другому читанні законопроекту №4670 « Про Дисциплінарний статут Національної поліції України».

Далі на порядку денному питання надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Євгена Бакуліна (фракція «Опозиційний блок»). Наступним питанням депутати планують повернутися до ухвалення порядку денного сесії.

Кадрові питання включені четвертим питанням. При цьому у порядку окремо не зазначається звіт голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої.

Після кадрів депутати планують розглянути законопроект №7547 щодо внесення змін до Кримінального процесуального кодексу, які скасують положення кодексу, що набувають чинності 15 березня, так звані «правки Лозового».

Окрім того Рада планує розглянути ще урядовий законопроект #7180 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками», президентський законопроект №7322 «Про дипломатичну службу» у другому читанні, урядовий #4591 про Установу бізнес-омбудсмена.

Як повідомлялося, у середу голова Верховної Ради Андрій Парубій називав високими шанси прийняття кадрових рішень у четвер.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнериПрофільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру доларового мільйонера Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України. Слово і Діло вивчило, з ким, де й скільки заробив наступник Гонтаревої.

За результатами проведених заходів повторного конкурсу щодо призначення нового складу Рахункової палати Комітет з питань бюджету рекомендував на посади членів Рахункової палати 23 кандидата, зокрема народних депутатів Валерія Пацкана (фракція БПП) та Руслана Лук’янчука (фракція «Народний фронт»).

На посаду Омбудсмена претендують народні депутати Людмила Денісова (НФ), Сергій Алєксєєв (БПП) та адвокат Андрій Мамалига (Радикальна партія Олега Ляшка). 28 квітня 2017 року завершилась 5-річна каденції перебування Валерії Лутковської на посаді Уповноваженого ВР із прав людини.

Валерія Гонтарева 10 травня 2017 року подала заяву про відставку з посади голови НБУ. Відтоді вона перебуває у відпустці. До призначення нового очільника НБУ керує регулятором перший заступник голови Яків Смолій.

18 січня Президент Петро Порошенко вніс до парламенту кандидатуру Смолія на посаду голови НБУ. Одночасно була зареєстрована постанова про звільнення Гонтаревої.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: