Погоджувальна рада: за що нардепи голосуватимуть 13-16 березня

Читать на русском

Народних депутатів попереду чекають два поспіль пленарних тижні роботи Верховної Ради України. Згідно з планом, який сьогодні обговорили на Погоджувальній раді, найбільш насиченим днем традиційно обіцяє бути четвер: тоді на порядку денному можуть з'явитися кадрові питання, а також постанова про зняття депутатської недоторканності з Євгена Бакуліна.

Голова парламенту Андрій Парубій почав Погоджувальну раду з того, що повідомив про підписання постанови із закликом до міжнародного співтовариства бойкотувати й не визнавати вибори президента Росії, організовані в Криму.

Рада ухвалила за основу законопроект про антикорупційний судНародні депутати проголосували в першому читанні законопроект про антикорупційний суд за поданням президента України Петра Порошенка.

Щодо порядку денного сесії Ради, то Парубій сподівається, що нардепи зможуть проголосувати за нього вже завтра. На вівторок також планується розгляд блоку питань правоохоронної діяльності, зокрема законопроект про врегулювання діяльності Державного бюро розслідувань. Крім того, на завтра запланований блок питань інтелектуальної власності та реабілітації жертв політичних репресій.

«І в середу традиційно питання ратифікації. І я пропоную, щоб ми в середу змогли почати розгляд більш масштабного проекту закону про дисциплінарний статут Національної поліції. Традиційно в середу його почати, щоб у четвер ми змогли завершити й вийти на позитивне рішення», – сказав Парубій.

У четвер Рада розгляне блок питань, що стосуються будівництва та містобудування. Крім того, на порядку денному можуть з'явитися кадрові питання й питання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт Бакуліна. Відзначимо, що сьогодні парламентський комітет підтримав відповідне подання генерального прокурора Юрія Луценко.

Хто подав найбільше законопроектів до Верховної Ради в лютомуПротягом місяця в Раді були зареєстовані майже сто законопроектів. Хто з політиків став лідером у законотворчій діяльності, вивчали аналітики Слова і Дела.

«І тому, враховуючи це в проекті порядку денного, четвер не надто перевантажений законопроектами, щоб ми мали час для вирішення питань кадрових і питання зняття недоторканності», – зазначив спікер.

Фракція «Опозиційного блоку» традиційно вимагала звіту Кабінету міністрів щодо програми економічного розвитку та ліквідації кризи в країні. Крім того, лідер фракції Юрій Бойко зазначив, що необхідно внести зміни до бюджету на 2018 рік, щоб виділити додаткові кошти пенсіонерам.

«Наша фракція зареєструвала постанову про звільнення з посади виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я пані Супрун. Я хочу нагадати, що соціальні виплати важливі при перегляді бюджету. І пропозиція пані Супрун в умовах демографічної кризи зробити платними пологи – це обурило все населення країни», – додав Бойко.

«Воля народу» наголосила на необхідності ухвалити новий закон про соціальний захист і внести зміни до пенсійної реформи. А фракція «Блоку Петра Порошенка» вважає, що максимум часу Рада має приділити кадровим питанням: обранню нового голови Національного банку, членів Центральної виборчої комісії, незалежного аудитора НАБУ. «Крім того, нагадуємо про необхідность якнайшвидшого розгляду законопроектів про дипломатичну службу (7322 і 7323). Зараз вітчизняні дипломати створили потужний фронт захисту держави на міжнародній арені. Однак для більш ефективної їхньої роботи необхідно завершити перехід до кращих зразків вітчизняного й світового досвіду. І нарешті, нагадуємо про необхідність скасування електронного декларування для громадських організацій», – заявив голова фракції Артур Герасимов.

Що заважає депутатам вирішити кадрові питання?Депутати ухвалили законопроект про антикорупційний суд у першому читанні. А ось питання аудитора НАБУ так і не вирішили, втім, як і голови НБУ. Чому ніяк не можуть закрити кадрові питання та які завдання є пріоритетними для депутатів, розповіли експерти.

«Народний фронт», своєю чергою, наполягає на розгляді під час двох пленарних тижнів законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної. За словами Максима Бурбака, в сесійній залі є компроміс із цього приводу. Крім того, за словами лідера фракції, НФ сьогодні зареєструє постанову про звернення до європейських партнерів щодо недопущення будівництва газопроводу «Північний потік-2».

Про «Північний потік-2» говорила також фракція «Батьківщини»: «Абсолютно правильно, потрібно домагатися, щоб Європа не використовувала це. Дивіться, з одного боку, ми просимо Європу не будувати «Північний потік-2», що є правильно, а з іншого боку, свою ГТС передаємо в руки іноземцям, позбавляючись можливості впливати на управління газотранспортною системою. На переконання фракції «Батьківщини», управляти ГТС має лише державна компанія зі стовідсотковою державною власністю», – зазначив Сергій Власенко.

Позбавити найголовнішого: як у нардепів забирають недоторканність і що з цього виходитьСлово і Діло згадувало як Олега Царьова, Сергія Клюєва, Вадим Новинського та інших позбавляли депутатської недоторканності.

Руслан Сидорович від «Самопомочі» заявив, що необхідно ухвалити законопроект про Держбюро розслідувань. «Поки є час його в спокійному режимі розглядати, ухвалювати його потрібно в першому читанні, допрацьовувати до другого читання й не чекати далі ситуації, за якої вчергове ми опинимося перед форс-мажором і будемо ухвалювати законопроекти з коліс», – підкреслив він.

Олег Ляшко під час Погоджувальної ради вимагав скасувати результати 4G-тендера й виставити ліцензії на повторні торги. Як заявив лідер Радикальної партії, бюджет України втратив 15 млрд грн від заниження стартової ціни на продаж 4G-частот. «Ми вимагаємо від НАБУ, від Генпрокуратури, від прем’єр-міністра Гройсмана зупинити цю аферу, скасувати результати тендеру, виставити на повторний тендер й чесно продати частоти», – сказав Ляшко.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, чим минулого пленарного тижняі займалися народні обранці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: