Які помилки Гонтаревої доведеться виправляти Смолію на чолі НБУ?

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Перш за все слід відзначити, скільки банків пішло з ринку за час правління Гонтаревої. Ця тенденція з приходом Смолія зміниться. Це логічно хоча б за законами математики: якщо половина банків збанкрутувала, то їх буде менше.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи призначення Якова Смолія на посаду голови Нацбанку.

«Головне завдання для нового керівника полягатиме передусім у тому, щоб виправити помилки, яких припустився НБУ раніше, а їх немало. По-перше, йдеться про заборону кредитування українських імпортерів у валюті», – зазначив Савченко.

Він підкреслив, що це призводить до того, що банки по суті не беруть валюту в людей.

«Населення має валюту на руках. Банки не можуть конвертувати цю валюту, відновити під кредит. Це дуже груба помилка, яка коштує економіці 2-3% зростання. Іншими словами, це мільярди гривень. За такі помилки потрібно карати», – пояснив експерт.

По-друге, перед новим керівництвом постане питання вирішення проблеми блокування виходу на український ринок сучасних платіжних систем, які дозволять вести міжнародні операції малому та середньому бізнесу, додав він.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнериПрофільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру доларового мільйонера Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України. Слово і Діло вивчило, з ким, де й скільки заробив наступник Гонтаревої.

«Передусім, наприклад, для IТ-фахівців, творчих професій це дуже важливо», – уточнив експерт.

На його думку, ще доведеться вирішити ситуацію із зарегульованістю валютних операцій.

«Це призвело до скорочення економічного зростання, великих витрат на проведення міжнародних операцій з імпортерами. Крім того, блокує прихід прямих іноземних інвестицій», – констатував спеціаліст.

За його словами, до всього цього додається абсолютно неадекватна система оцінки ризиків проти кредитів, які видають банки.

«Така система призвела до того, що банкам узагалі краще кредити не видавати. Тому українців та підприємства мало кредитують. Якщо принаймні це буде виправлено новим керівництвом, то уже будуть суттєві зміни на краще», – резюмував Олександр Савченко.

Добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ дивіться в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

Також «Слово і Діло» з'ясувало, чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнери.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: