Смолій на чолі Нацбанку: чи є шанс отримати незалежного регулятора

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Майже рік Національний банк України перебуває в підвішеному стані. Навесні минулого року Валерія Гонтарева оголосила, що «свою місію в НБУ вона виконала», а 6 квітня подала президенту України Петру Порошенку заяву про відставку за власним бажанням. До слова, з приводу «місії» Гонтаревої в Нацбанку немає єдиної думки: одні критикують її, а інші – захищають. Однак із 48 обіцянок, які «Слово і Діло» зафіксувало за весь час роботи Гонтаревої, 15 вона провалила. Серед невиконаних завдань слід відзначити її нереалізований намір не допустити в 2016 році інфляції до рівня не більш ніж 10% і провести масштабну реструктуризацію в НБУ. Як би там не було, затяжне звільнення голови НБУ стало помітним навіть за межами України. МВФ порадив президенту швидше призначити нового керівника, попередивши, що Фонд готовий надавати Україні підтримку лише тоді, коли буде призначений незалежний голова Нацбанку. 18 січня президент подав постанову про призначення на цю посадувиконувача обов'язків голови НБУ Якова Смолія.

«Слово і Діло» вирішило дізнатися, чи буде регулятор незалежним у своїх рішеннях із новим керівництвом.

Фінансовий аналітик Ерік Найман звернув увагу на те, що спочатку західні партнери не були в захваті від кандидатури Смолія на посаду голови НБУ.

«Спочатку була критика, яка потім затихла. МВФ не був від початку позитивно налаштований на кандидатуру Смолія на чолі НБУ, однак, мабуть, українській владі вдалося його переконати. Незважаючи на це, в МВФ, скоріш за все, залишаться сумніви в незалежності нового голови Нацбанку від влади України. Але загалом, спадкоємність макроекономічної політики збережеться», – зазначив Найман.

Аналітик уточнив, що, як колишнє керівництво, новий голова продовжить інфляційне таргетування.

Економічний експерт Євген Невмержицький заявив, що під час правління Гонтаревої були злочини, які завдали збитків економіці та безпеці країни. Однак, на його думку, питання незалежності трохи в іншому.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнериПрофільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру доларового мільйонера Якова Смолія на посаду голови Нацбанку України. Слово і Діло вивчило, з ким, де й скільки заробив наступник Гонтаревої.

«На жаль, хто б не був головою правління НБУ, він не є самостійною незалежною структурою, як це прописано в законі. Дії керівництва НБУ дуже сильно залежать від політики, ми це вже спостерігаємо», – констатував Невмержицький.

«Можливо, зараз апелюють до того, що Смолій був при Гонтаревій, був свідком всіх цих процесів, але це не означає, що в нього були сили щось зробити. На такій позиції потрібно вміти володіти мистецтвом компромісу», – додав він.

«На жаль, у нас при владному оточенні нічого просто професіонал зробити не може», – підкреслив економіст.

На його думку, кандидатура Смолія є прийнятною для України.

Чим володіє Смолій і хто його бізнес-партнери – в нашому матеріалі за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: