Відмова «Газпрому» постачати газ: чи будуть наслідки та як змусити РФ виконувати рішення суду

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, «Газпром» зобов'язали виплатити «Нафтогазу» 2,56 мільярда доларів як компенсацію за низькі обсяги прокачування газу через Україну. Спочатку керівництво російського газового монополіста висловило незгоду з таким рішенням суду, акцентувавши, що захищатиме свої права всіма законними методами. Через деякий час «Газпром» узагалі відмовився постачати Україні газ у березні, повернувши за нього гроші. Своєю чергою в «Нафтогазі» попередили про дефіцит газу і звинуватили «Газпром» ув провокуванні нової газової війни.

«Слово і Діло» вирішило дізнатися, чи виконуватиме РФ рішення арбітражу, наскільки критичними можуть бути наслідки для України через припинення поставок газу та чому в Росії ухвалили таке рішення.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар заявив, що РФ, хоче вона того чи ні, але змушена буде виконувати рішення.

Стокгольмський арбітраж: «Газпром» – проти

«Насправді, зрозуміла логіка «Газпрому». Зараз зроблені якісь ритуальні заяви, образно кажучи. Ще потрібно вивчити тисячу сторінок арбітражного рішення. «Газпром» висловив незгоду, ба більше, вони вважають, що арбітраж порушив шведське господарське право. Вони ще, можливо, наведуть приклад, що це помста шведів за поразку короля Карла Ⅻ», – зазначив Гончар.

«Газпром» може говорити все що завгодно, але рішення суду їм доведеться виконати, уточнив енергетик.

«Вони можуть відтягувати це. Але «Нафтогаз» має право в такому разі звернутися до національних судових інстанцій у низці країн на предмет стягнення матеріальних активів «Газпрому» в країнах ЄС. А там таких активів більш ніж достатньо», – акцентував він.

На його думку, наразі «Газпром» просто намагається себе якось проявити, не втратити обличчя, адже вони програли.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

«Але потім, за деякий час, вони тихо й непомітно змушені будуть зробити потрібні виплати – або грошима, або компенсаційними поставками газу. Це вже як буде домовлено», – додав експерт.

Він підкреслив, що арбітражне рішення є основою для врегулювання контрактних відносин між сторонами.

«За тими пунктами, де сторони не могли досягнути взаєморозуміння, вони звернулися до суду. Суд постановив план дій. Все. Сторони мають підписати додаткові положення й виконати їх. Тобто «Газпром» має компенсувати 2,56 мільярда доларів – або у вигляді поставок газу, або коштами», – констатував фахівець.

Він наголосив, що в разі, якщо компенсація буде у вигляді поставок газу за спеціальною ціною, гіпотетично газ може бути проданий за помірною ціною.

«Але це навряд чи раціональний варіант. Хоча з наближенням виборів усе можливо. Тому що політики мислять від виборів до виборів», – пояснив Гончар.

Зупинка постачання газу: причини та наслідки

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич зазначив, що небезпека зупинки постачання газу була завжди й це могло статися значно раніше.

«До контракту підписують додаткові угоди. Потім, згідно з цими додатковими угодами, виконуються поставки. «Нафтогаз» не підписав цих угод через те, що «Нафтогаз» і «Газпром» про щось не домовилися між собою, щоб почалися поставки з 1 березня. Звичайно, «Газпром» повернув кошти», – підкреслив він.

«Зрозуміло, чому це було так важливо для «Нафтогазу». Вони стикнулись із загрозою дефіциту ресурсу всередині країни, реверсу не вистачає, зі сховищ підняти стільки газу, скільки хочуть, уже неможливо, хоча його ще достатньо, але добове виробництво в кінці сезону доволі низьке. З’явився дефіцит у рамках 15-20 мільйонів кубометрів при споживанні 200. Це близько 10% споживання», – уточнив Марунич.

Цей дефіцит немає чим перекрити, Коболєв намагався отримати газ з РФ, але «Газпром», не бачачи документальних підстав, не поставив цей газ, наголосив фахівець.

«Зараз нагнітання ситуації даремне. Не буде жодних критичних наслідків. Потеплішає, є ще є якісь запаси. Просто проблема в іншому», – додав Марунич.

Все це могло статися раніше. Якби це сталося в 2017 році, коли ми накопичили не 17 мільярдів, а 14,6, то наслідки були б критичними. Нам пощастило, що суворих зим не було. Лише кілька морозних днів призвели до такої очікуваної ситуації.

«Загроза була завжди. Нам просто пощастило. Якби зими були морозними, все це проявилося б раніше. Зараз буде потепління й усе затихне», – резюмував енергетик.

Незалежний транспортний експерт Валентин Землянський переконаний, що відповідальність має нести Коболєв, а скаржитися на «Газпром» просто смішно.

«Далі вирішить погода у вигляді потепління. У 2009 році тиск з боку Росії на нуль впав і ситуацію витягли. Однак це повна некомпетентність керівництва «Нафтогазу», – наголосив Землянський.

Що обіцяли українські політики з питань газу – в нашому огляді.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: