Порушення договору. В «Нафтогазі» відреагували на позицію «Газпрому»

Читать на русском
Нафтогаз вважає рішення Газпрому про припинення поставок газу в Україну невиконанням рішення Стокгольмського арбітражу.

«Нафтогаз» вважає рішення «Газпрому» про припинення поставок газу в Україну невиконанням рішення Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомили в прес-службі компанії, пише «Слово і Діло».

Міллер відреагував на поразку в спорі з «Нафтогазом»Російський газовий монополіст «Газпром» підтвердив рішення Стокгольмського арбітражу про необхідність виплатити 2,56 мільярда доларів НАК «Нафтогаз України» за результатами двох розглядів.

«Нас дивує позиція «Газпрому». Компанія виставила рахунок у рамках договору, зміненого арбітражем, рахунок був оплачений», – заявив голова правління компанії Андрій Коболєв.

За його словами, компанія розцінює відмову «Газпрому» від поставки як порушення договору та невиконання рішення арбітражу, додавши, що «Нафтогаз» купує газ, тому що компанія виконує рішення арбітражу.

«Сьогоднішня заява «Газпрому» – черговий привід для європейських контрагентів задуматися про те, чи варто покладатися на контрагента, який може виставити вам рахунок, отримати гроші й відмовитися постачати газ», – зазначив він.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю положень контракту на транзит газу.

Так, арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсацію за обсяги газу для транзиту, що недопоставив «Газпром». Суд зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.

Як відомо, претензії «Нафтогазу» до «Газпрому» становили близько $18 млрд за транзитним контрактом у частині недопоставки та недоплати за послуги з транзиту через ГТС України в 2009-2016 роках. Українська компанія вимагала привести цей контракт у відповідність до європейського антимонопольного та енергетичного законодавства, зобов'язати «Газпром» надавати шиппер-коди. Водночас «Газпром» подав зустрічний позов на суму близько $7 млн.

Нагадаємо, «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань, заявили в українській компанії 22 грудня 2017 року. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Зокрема, українська сторона домоглася скасування вимоги «Газпрому» «бери або плати» на $56 млрд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: