Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газу

Читать на русском
Володимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.
Слово і Діло

Сьогодні під час засідання уряду прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна за кілька років вийде на повне забезпечення власним газом. За словами прем'єра, це дозволить почати системне зниження цін на блакитне паливо.

Про прекрасне майбутнє, де Україна повністю енергонезалежна, Гройсман говорив уже неодноразово. «Слово і Діло» аналізує, які ще обіцянки щодо газу давав прем'єр та інші чиновники.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Україна і надалі буде поставляти газ на ДонбасСказано 29 грудня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Ще наприкінці квітня 2016 року Гройсман заявив, що одним із пріоритетів Кабінету міністрів є збільшення власного видобутку газу. За його словами, 50% ціни газу, який буде видобутий в Україні, зараховуватимуться до державного бюджету. А зараховані кошти будуть спрямовані через механізм компенсацій і субсидій до українських громадян. «Ми маємо поставити крапку, стати незалежними, щоб наші діти ніколи не були зв'язані по руках і ногах тими, хто може їх шантажувати енергетичним впливом», – зазначив він.

«Укргазвидобування» вже з початку 2017 року збільшило видобуток природного газу на 470 млн куб. м, а сьогодні Гройсман сказав, що обсяги збільшуватимуть і в наступні роки.

З 1 травня 2016 року уряд ухвалив рішення встановити єдину ціну на газ для населення та промислових споживачів. Гройсман обіцяв компенсувати нову ціну малозабезпеченим громадянам. Для цього до держбюджету-2016 були внесені зміни, щоб збільшити субвенцію на надання субсидій. У результаті безповоротну компенсацію отримали більш ніж 7,5 мільйонів сімей.

Минулого року прем'єр запевнив, що ціни на газ для населення не зростатимуть: «Підкреслюю, жодного підвищення цін на природний газ для населення не буде. Я не допущу цього. А ті, хто заявляє про можливе підвищення ціни на 40%, мають або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення». Згодом, у серпні, Гройсман підтвердив свою заяву.

Своєю чергою буквально минулого тижня віце-прем'єр Павло Розенко пообіцяв, що до осені буде представлена нова формула ціни на газ.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що Україна зможе відмовитися від імпорту газу вже до 2020 року. «Ми поставили собі амбітні плани, й за 4 роки правильних дій і програм ми прийдемо до того, що Україна не буде імпортувати газ з жодної країни Європи та з Росії. Ми йдемо двома шляхами. Перший – це збільшення видобутку вуглеводнів, другий шлях – це енергоефективність», – розповідав міністр у 2016 році.

З ним погодився віце-прем'єр Володимир Кістіон. Минулого року він заявив, що до 2020 року видобуток українського газу забезпечить енергетичну безпеку держави в газовій сфері. Однак Кістіон не розв'язав іншу проблему з газом: будівництво газопроводу до Генічеська Херсонської області було перенесене на цей рік. Відзначимо, що проблеми з газом у місті виникли в січні 2016 року, коли «влада» окупованого Криму блокувала газ, що зберігається в Глібівському підземному сховищі на території півострова.

«Ми проводимо проектні роботи із закільцювання ГТС України з ГТС Генічеського району. Вже зараз проводиться державна експертиза проекту. До кінця жовтня ми отримаємо експертизу й уже просимо відкрити фінансування цього проекту. І в 2018 році, я думаю, ми зробимо цей газопровід», – підтвердив плани голова Херсонської обладміністрації Андрій Гордєєв.

Не впорався зі своєю обіцянкою до кінця 2017 року забезпечити Авдіївку газом віце-прем'є – міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко. До кінця минулого року мало завершитися будівництво газопроводу від селища Очеретине. Як заявив директор Департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької ВЦА Артем Литвинов, терміни запуску були зірвані, зокрема, через обстріли бойовиків і термічні ушкодження труб.

Нагадаємо, на період холодів «Нафтогаз України» відновив імпорт газу з Європейського Союзу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: