#Прикрути. В «Нафтогазі» попросили українців протистояти «Газпрому»

Читать на русском
Нафтогаз закликав українців зменшити використання блакитного палива на кілька днів. У компанії пояснили, що так Україна зможе протистояти провокації Газпрому.

У НАК «Нафтогаз» закликали українців зменшити використання блакитного палива на кілька днів.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в повідомленні «Нафтогазу» на офіційній сторінці в Facebook.

Спір «Нафтогазу» та «Газпрому»: що вирішив Стокгольмський арбітраж і в чому побоюванняПрезидент України назвав рішення Стокгольмського арбітражу історичною перемогою. Оцінили спір Нафтогазу та Газпрому експерти.

«Наші північні сусіди роблять кризу, ми тому даємо раду, ЄС уважно спостерігає. І нам потрібна зараз ваша допомога. Вчора за 15 хвилин до початку поставки газу «Газпром» повідомив нам, що «я передумала», а також знизив на 20% тиск у газопроводах на своєму боці системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам. Мета – здійснити мрію або про «Україна замерзла», або про «Україна – ненадійний транзитер і відбирає газ». Це було б дуже доречно за два тижні до виборів», – пише регулятор.

В компанії попросили допомоги в українців.

«Нам потрібно протриматися лише 3-4 дні, поки не минуть холоди. У кого є котли, зменшіть температуру в приміщенні на 1 градус удень і на 2 градуси вночі. Це дозволить знизити потребу в газі на 8-9%, і цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався. Ми працюємо з місцевими владами, щоб комунальні тепловики найближчими днями робили так само для будинків із централізованим опаленням. Газу в наших підземних сховищах багато, наші ПСГ круті, але навіть у них є технічні обмеження в тому, скільки газу можна підняти протягом доби. Наші підземки зараз працюють на максимальному режимі відбору, видобувники постачають газ у систему в нормальному режимі, ми закриваємо решту потреб імпортом газу з Європи, де також незвичні холоди. Сьогоднішній день – найкритичніший», – пояснили в НАК.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко розпорядився зібрати нараду через відмову російського «Газпрому» виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

Також у «Нафтогазі» заявили, що вважають рішення «Газпрому» про припинення поставок газу в Україну невиконанням рішення Стокгольмського арбітражу.

Нагадаємо, що «Нафтогаз України» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю положень контракту на транзит газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: