Що учасникам АТО обіцяли мажоритарники Дніпропетровської області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує аналізувати, як політики виконують свої обіцянки. На черзі депутати-мажоритарники Дніпропетровської області та їхні обіцянки учасникам антитерористичної операції на Донбасі.

Загалом у Дніпропетровській області 17 мажоритарників, але лише п'ять із них давали учасникам АТО якісь обіцянки: Андрій Гальченко, Тетяна Ричкова, Дмитро Ярош, Максим Курячий та Андрій Денисенко.

Підрахували, скільки бійців отримали статус учасників АТОКрім того, 250 осіб, які отримали статус учасника бойових дій, є працівниками підприємств, установ і організацій.

Денисенко давав дві обіцянки на цю тему, ще балотуючись на парламентських виборах, і обидві провалив. У 2016 році народний депутат не підтримав більшість законопроектів, які передбачають підвищення соціального статусу й захист військових та їхніх сімей, хоча обіцяв добиватися надання державної підтримки учасникам АТО. Крім того, Денисенко хотів домагатися надання правового статусу добровільним військовим формуванням, але проігнорував голосування відповідного проекту закону.

Не дуже йдуть справи в Гальченка. Свою передвиборчу обіцянку розробити механізм визначення статусу учасників АТО він також провалив. Згідно зі своєю програмою, нардеп має ще розробити державну програму реабілітації учасників АТО.

Не склалося в Яроша з обіцянкою зареєструвати законопроект про українську добровольчу армію. «Доопрацювати законопроект «Про українську добровольчу армію». В нього вклав фронтовий досвід структур добровольчого руху (в першу чергу ДУК та Української добровольчої армії), найкращий приклад європейських країн, українську історичну традицію», – розповів депутат, але чомусь у Верховній Раді проект закону так і не з'явився.

Рева запевнив, що збільшить пенсії бійців АТОУряд збільшить розмір пенсії військових, які брали участь в бойових діях у зоні АТО. Про це повідомив міністр соцполітики Андрій Рева.

Натомість нардеп домігся ухвалення закону про добровольців. У 2015 році парламент ухвалив законопроект «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України)», який надає право на статус учасника бойових дій тим, хто в складі добровольчих формувань територіальної оборони брав безпосередню участь в АТО.

Курячий успішно виконав передвиборчу обіцянку працювати над створенням ефективної системи соціально-правового захисту учасників АТО. В 2015 році нардеп не лише проголосував за відповідні законопроекти, але й ініціював власні: «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо додаткових гарантій для учасників бойових дій» і «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» про медичне забезпечення учасників бойових дій».

Поки в процесі виконання своїх обіцянок Ричкова. Вона взяла на себе зобов'язання забезпечити соціальний захист сім'ям військовослужбовців і сприяти відкриттю Центру практичної допомоги захисникам України AXIOS у Дніпрі (проте ця обіцянка не належить до її компетенції).

«Сьогодні святкував свій день народження Центр практичної допомоги захисникам України AXIOS. Розраховувати на допомогу в працевлаштуванні, на юридичні консультації та психологічну допомогу тут можуть не лише учасники бойових дій, але й члени їхніх сімей – Центр Axios не залишиться осторонь, для працівників Центру не існує чужої біди. Наступний такий центр буде відкритий у моєму рідному місті, і я посприяю його відкриттю всіма силами», – заявила Ричкова.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, які обіцянки учасникам АТО та їхнім сім'ям дають українські політики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: