Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гальченко обіцяє розробити механізм визначення статусу учасників АТО

У передвиборчій програмі на позачергові вибори до Верховної Ради України 2014 року Андрій Гальченко пообіцяв розробити механізм визначення статусу учасників АТО.
Не виконано
Сказано 25 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?pt001f01=910&pf7201=13909
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?pt001f01=910&pf7201=13909
  • https://dt.ua/POLITICS/prezident-pidpisav-zakon-pro-viznannya-uchasnikami-boyovih-diy-usih-zadiyanih-v-ato-146983_.html
  • http://www.pravda.com.ua/news/2015/04/7/7064021/
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1350

Результат

16 липня 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав зміни в закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", згідно з яким учасниками бойових дій визнаються всі учасники АТО. Відповідно до змін, визнаються учасниками бойових дій військовослужбовці (резервісти, військовозобов'язані) та працівники ЗС України, Національної гвардії України, СБУ, СЗР, Держприкордонслужби, осіб рядового, начальницького складу МВС, військовослужбовців МВС, Управління держохорони, Держслужби спецзв'язку і захисту інформації, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпечення її проведення, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучалися до участі у антитерористичній операції, в порядку, встановленому законодавством.

7 квітня 2015 року народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1688 "Про внесення змін до закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України".

Верховна Рада значно розширила коло осіб, яким надається статус учасника бойових дій та інваліда війни. Зокрема, закон передбачає надати право на встановлення статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань територіальної оборони, що були створені державними чи громадськими організаціями, або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в АТО та для інших категорій.

Народний депутат Андрій Гальченко був відсутній під час ухвалення цієї законодавчої ініціативи, та не підтримував законопроект на всіх стадіях його розгляду у ВРУ.

ВИСНОВОК: Народний депутат Андрій Гальченко не сприяв удосконаленню механізму визначення статусу учасників АТО для осіб, які приймали участь в АТО.