Житло та соцстрахування: що політики обіцяють учасникам АТО та їхнім сім'ям

Читать на русском
Слово і Діло з'ясовувало, що українські політики обіцяють учасникам антитерористичної операції та їхнім сім'ям.

Кабінет міністрів України вчора розширив учасникам антитерористичної операції доступ до отримання землі. Відзначимо, що ініціатива про забезпечення землею учасників АТО була запроваджена в 2014 році, відтоді подали більш ніж 187 тисяч заяв на отримання ділянок. Загалом, виділити землю АТОвцям обіцяють політики всіх рівнів. «Слово і Діло» згадує, які ще обіцянки учасникам АТО та їхнім сім'ям дають українські політики.

Відразу після початку антитерористичної операції на Донбасі тоді ще кандидат у президенти України Петро Порошенко обіцяв запровадити обов'язкове страхування для військовослужбовців, що беруть участь в АТО та обороні країни. За більш ніж три роки таке страхування запроваджене не було, а в травні 2017 року парламент не включив до порядку денного два законопроекти про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів особам, які беруть участь в АТО.

У 2015 році Порошенко вже в статусі глави держави заявив, що кожен український військовий отримає індивідуальну картку, за якою можна буде відстежувати рівень його речового та харчового забезпечення.

Крім того, президент пообіцяв, що проведе реформування системи забезпечення житлом військовослужбовців. Обіцянка поки перебуває в процесі, навесні минулого року міністр оборони Степан Полторак повідомив, що відомство представить на розгляд Порошенку принципово нову програму забезпечення житлом військових на найближчий час.

Запровадити дієві механізми житлового забезпечення військовослужбовців обіцяв також прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Цей пункт включений до програми діяльності Кабміну.

Полторак впорався з обіцянкою надавати пораненим в АТО військовим автоматичний статус учасника бойових дій. Уряд ухвалив відповідний проект постанови в 2016 році. Крім того, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр зобов'язаний підвищити посадові оклади військовослужбовців. Минулого року вже була затверджена нова схема грошового забезпечення.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій у 2015 році ще в статусі нардепа обіцяв, що добровольці отримають статус учасників АТО. Парубій виконав свою обіцянку й проголосував за проект закону «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту (щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України)», який містив цю норму.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв віддати 12% квартир від будівництва на вулиці Софіївці учасникам АТОСказано 12 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Якщо говорити про регіони, то мери й голови обладміністрацій найчастіше обіцяють надати учасникам АТО та їхнім сім'ям квартири та земельні ділянки.

В Івано-Франківську мер Руслан Марцінків пообіцяв віддати 12% квартир від будівництва на Софіївці учасникам АТО, а мер Хмельницького Олександр Симчишин має намір виділити земельну ділянку для будівництва багатоквартирного будинку.

Мер Чернівців у 2015 році не виконав одразу дві обіцянки. Олексій Каспрук заявив, що ініціюватиме ухвалення держпрограми, яка дозволить забезпечити квартирами учасників АТО. Крім того, Каспрук заявив, що міськрада зробить усе, щоб до кінця 2015 року учасники АТО отримали земельні ділянки.

Міський голова Полтави Олександр Мамай обіцяв щорічно виділяти кошти для громадської організації учасників АТО. Так, у 2016 році міськрада виділила 67 тисяч гривень на виплату одноразової матеріальної допомоги 67 військовим.

Політики також не забувають про сім'ї та дітей військових, які пройшли війну на Донбасі. Мер Дніпра Борис Філатов минулого року виділив обіцяні 100 тисяч гривень сім'ям зниклих безвісти.

Нардеп Олександр Кодола в 2016 році організував поїздку до Латвії для дітей учасників АТО з Ніжина та Носівки. За словами депутата, поїздка була абсолютно безкоштовною. Олексій Порошенко того ж року ініціював обіцяний законопроект про перегляд порядку надання соціальних пільг для сімей загиблих в АТО.

Голова Одеської ОДА минулого року заявив про намір реконструювати колишню базу відпочинку «Меридіан» під соціальне містечко для лікарів, дітей-сиріт та бійців АТО.

Поки невідомо, на якому етапі перебуває облаштування оздоровчо-реабілітаційного центру для воїнів АТО в місті Хмільник. Допомогти з цим обіцяв нардеп Петро Юрчишин. Наразі «Слово і Діло» очікує відповіді на запит.

Нагадаємо, «Слово і Діло» з'ясувало, як мери виконують обіцянки перед учасниками АТО та їхніми сім'ями.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: