Україна подала до ООН меморандум щодо порушення Росією морського права

Читать на русском
У понеділок, 19 лютого, Україна подала свій меморандум в арбітражному провадженні проти Російської Федерації щодо Конвенції ООН з морського права.

У понеділок, 19 лютого, Україна подала свій меморандум в арбітражному провадженні проти Російської Федерації щодо Конвенції ООН із морського права.

Про це повідомляє прес-центр Міністерства закордонних справ України, передає «Слово і Діло».

Місія ОБСЄ на Донбасі: чотири роки роботи, чи буде п'ятийМандат моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі закінчується 31 березня. І цього разу в Україні прогнозують проблеми з продовженням роботи місії.

Відзначається, що з 2014 року РФ «незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свої права морської держави, для власних потреб експлуатує суверенні ресурси України, узурпувала право України регулювати власні морські території».

«Грубо порушуючи міжнародне право, Російська Федерація викрадає енергетичні та рибні ресурси, які належать Україні та її народу, при цьому серед іншого завдає фізичної шкоди українським рибалкам, блокує заходження суден до українських портів у зв'язку з незаконним будівництвом Керченського мосту», – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням МЗС, Україна просить арбітражний трибунал припинити порушення Російською Федерацією Конвенції ООН із морського права та підтвердити права України в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці, в тому числі й зобов'язати Російську Федерацію поважати суверенні права України в своїх водах, зупинити крадіжку українських ресурсів, а також виплатити компенсацію за завдані збитки.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що в Україні пройде референдум щодо членства в Європейському СоюзіСказано 1 грудня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як зазначає прес-центр глави держави, Петро Порошенко підписав розпорядження щодо представництва України з позовом проти Росії в Міжнародному арбітражному суді про порушення Конвенції ООН із морського права 1982 року.

Згідно з документом, захищати інтереси країни буде заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

«Сьогодні черговий етап. Ми підготували розпорядження про представництво України в розгляді арбітражним трибуналом Конвенції ООН із морського права за абсолютно чіткою позицією захисту інтересів України в зв'язку з порушенням Російською Федерацією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці», – зазначив президент.

Президент окремо наголосив, що «йдеться не про розгляд питання українського суверенітету над Кримом»: «Це питання тверде, беззаперечне й ніхто його під сумнів не ставить. Йдеться про те, що ми маємо захищати на кожному напрямку економічні інтереси не лише української держави, а й приватних інвесторів, чия власність в Криму була конфіскована».

Раніше Україна підписала меморандум щодо MH17.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: