У МЗС розповіли про нові позови до РФ у Гаазькому трибуналі

Читать на русском
У Міністерстві закордонних справ України анонсували на лютий наступного року подачу нових позовів до Росії.
Олена Зеркальфото: НВ

У лютому 2018 року Україна подасть до Міжнародного трибуналу ООН меморандум про порушення Російською Федерацією конвенції ООН із морського права. Наразі робота над цим документом перебуває на завершальному етапі.

Про це в ефірі «5 каналу» повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, повідомляє «Слово і Діло».

За її словами, уже за два місяці буде подано цей меморандум, потім росіяни матимуть 3 місяці, аби подати заперечення щодо юрисдикції (до травня 2018 року). Далі, згідно процедури, Україна має 3 місяці, аби подати заперечення на заперечення протилежної сторони.

«Відбудуться слухання, після яких буде ухвалено рішення про наявність чи відсутність юрисдикції в арбітраж для розгляду цієї справи», – зазначила Зеркаль.

Вона також додала, що перший результат може бути вже у 2019 році. Після цього можливі слухання справи по суті. Поки передбачається, що це може відбутися у 2021 році.

Окремо Зеркаль повідомила про те, що МЗС продовжує роботу у справі, що стосується порушення Росією двох фундаментальних конвенцій – це Конвенція про заборону фінансування тероризму та расову дискримінацію. До червня 2018 року такі матеріали мають бути готові для подання у Гаазький трибунал.

Крім того, дипломат нагадала про успіхи України цьогоріч у справах проти РФ.

«2017 рік є дуже позитивним з точки зору захисту наших інтересів у міжнародних судових юрисдикціях – починаючи від Гааги і закінчуючи рішенням щодо всіх позовів, які в цьому році розглядалися щодо відповідальності Росії за інвестиції, які були втрачені у Криму. У всіх арбітражних засіданнях, а це було п'ять арбітражів, було визнано відповідальність Росії за втрачене майно», – підкреслила заступник міністра.

Нагадаємо, суд у Гаазі розгляне присвоєння РФ майна в Криму.

Раніше глава МЗС Павло Клімкін заявив, що резолюція ООН допоможе в судах проти Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: