Розгром росіян у Сирії: які висновки потрібно зробити українцям

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Минулого тижня російські найманці зі складу приватної військової компанії «Вагнера» зазнали великої поразки в Сирії, в районі міста Дейр-ез-Зор. У результаті авіаудару американських ВПС російські приватники втратили, за різними оцінками, понад 300 людей. Цей випадок свідчить про велику вразливість російських найманців і доводить, що їх можна ефективно бити й на Донбасі.

Розгром російських підрозділів, що складаються з представників приватної військової компанії «Вагнера», стався в ніч із 7 на 8 лютого. Великі колони російських найманців були спрямовані для захоплення нафтових родовищ неподалік від сирійського міста Дейр-ез-Зор. Територія перебувала під захистом американських військових, а також курдських «ополченців». Підійшовши до лінії зіткнення, росіяни почали обстріл позицій противника з танків.

За різною інформацією, під Дейр-ез-зором наступали щонайменше три штурмові загони російських найманців чисельністю до 350 осіб кожен. Зокрема, один зі штурмових загонів «Весна» складався з бойовиків, які брали участь у війні на Донбасі. Також були 2-й і 5-й штурмові загони, до яких входили російські добровольці. Місцевих сирійських бійців у складі наступального угруповання не було.

У кожному із загонів була бронетехніка й зенітні установки ЗУ-23-2 на вантажівках. Крім того, атакувальні мали бронегрупи з танків Т-72 та артилерійський дивізіон зі 122-мм гаубиць М-30 часів Другої світової війни.

Примітно, що курди та американці перед початком атаки спробували попередити російське командування про небажаність таких дій. У відповідь вони отримали повідомлення про те, що російських військових у зазначеній зоні немає. Дізнавшись про це, американські військові отримали наказ «знищити все, що рухається».

Тут слід зробити застереження про те, що російська участь у сирійській війні є як офіційною, так і неофіційною. На офіційному рівні РФ направила на допомогу президенту Сирії Башару Асаду авіакрило Військово-космічних військ, яке почало бойові дії 30 вересня 2015 року нібито проти терористів ІДІЛ. Однак 11 грудня 2017 року президент Росії Володимир Путін оголосив про перемогу над бойовиками ІДІЛ і про скорочення російської військової присутності в Сирії.

На неофіційному рівні Росія проводить у Сирії також наземні операції руками найманців із приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера». Частина цих найманців «засвітилися» під час війни на Донбасі. За даними СБУ, в Сирії задіяні до 5 тисяч «вагнерівців», присутність яких російським керівництвом заперечується. Тому зовсім не дивно, що й під Дейр-ез-Зором у ніч на 8 лютого «нікого з російських військових не виявилося».

Розгром «вагнерівців» вийшов жахливим. Американці обстріляли приватників із реактивних систем залпового вогню, а також застосували авіацію, зокрема бойові безпілотники, вертольоти та страхітливі батареї АС-130, що представляють собою літаки С-130 Lockheed, озброєні артилерійськими та авіаційними гарматами. Ракетно-бомбовий удар змів дивізіон М-30 (ракета влучила прямо в боєкомплект одного зі знарядь), знищив більшу частину танків (вцілів лише один Т-72), а також спричинив страшне спустошення в лавах російських «іхтамнетов», які нічого не могли протиставити скоординованій атаці, оскільки не мали прикриття з повітря й зенітних ракетних комплексів.

Російські найманці в Сирії та Україні: хто вони і скільки їх загинулоЖурналіст Денис Попович продовжує збирати дані про російських військових на території України і Сирії. Цього разу розповідаємо, хто такі ПВК Вагнера.

Так, за даними агентства Reuters, загальна кількість убитих приватників під час бойових дій у Дейр-ез-Зорі може перевищувати 300 людей. А російський блогер Анатолій Несміян (el-murid), який уважно відстежує події на Близькому Сході, написав, що «вагнерівці» втратили щонайменше 334 людини. Зокрема, 5-й штурмовий загін недорахувався 217 бійців, загін «Весна» – 94 людей, 2-й загін – 10 людей і артдивізіон – 13 людей. Дані все ще уточнюються, оскільки поранені продовжують прибувати.

Бій під Дейр-ез-зором призвів до найбільших одномоментних втрат російських військових за весь період сирійської війни. Як уже повідомляло «Слово і Діло», за даними Reuters, лише за січень-вересень 2017 року в Сирії загинув щонайменше 131 росіянин. Таким чином, з урахуванням катастрофи під Дейр-ез-Зором втрати «вагнерівців» у Сирії, за найскромнішими підрахунками, перевищують 400 людей, маючи тенденцію до збільшення.

До цих цифр слід додати втрати, які офіційно визнаються російською стороною. Так, за інформацією російського агентства ТАСС із посиланням на Міноборони РФ, під час військової операції в Сирії з 30 вересня 2015 року загинули 44 російських військовослужбовців. Останнім загиблим був пілот російського штурмовика Су-25, якого збили в провінції Ідліб 3 лютого. Льотчик Роман Філіппов встиг катапультуватися, але підірвав себе гранатою під час перестрілки з бойовиками.

Крім того, бій під Дейр-ез-зором став чи не єдиним за останні півстоліття великим бойовим зіткненням між американцями й росіянами, що завершився катастрофічно для російських військових, нехай вони навіть не мали офіційного статусу. Ця ситуація повною мірою розвінчує тези російської пропаганди про те, що американці бояться росіян, і доводить, що російських найманців можна й потрібно бити, в тому числі й силам АТО на Донбасі.

Варто відзначити, що МЗС РФ в особі свого представника Марії Захарової визнало загибель лише п'яти росіян у результаті м'ясорубки 7-8 лютого. Це означає, що російське керівництво вважає за краще й надалі приховувати справжні масштаби свого втручання в сирійський конфлікт, вводячи в оману власний народ.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: