Закон про «бандеризм»: навіщо це Польщі та чи будуть наслідки

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Те, що польський Сейм схвалив документ, показово, але рішення все одно за президентом, який може ветувати закон. Така ймовірність існує.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Олександр Палій, оцінюючи ухвалення Сеймом Польщі закону про «бандеризм».

«Однозначно, слід зробити висновки й зрозуміти, що про щирі дружні відносини вже не йдеться. Цей крок підриває щирість відносин. Польща вирішила скористатися хитким становищем України й заодне задовольнити внутрішні запити свого порядку денного за наш рахунок. До цього потрібно було бути готовими, таке трапляється», – зазначив Палій.

Однак, на його думку, для самої Варшави цей крок створює проблеми.

«Польщі потрібно було потішити свої національні та історичні комплекси. Вони це зробили за наш рахунок. Крім того, вони вважають, що таким чином вирішать свої внутрішньополітичні проблеми. Польща наскочила на свого роду плато середнього розвитку. Щоб рухатися вперед, їм потрібно напружено працювати. Їм немає чого запропонувати. Замість порядку денного вони вказують пальцями, хто винен, а хто правий», – пояснив експерт.

За його словами, для українських заробітчан цей крок може бути неприємним, але навряд чи їх це торкнеться.

Сенат Польщі ухвалив закон про «бандеризм»: реакція соцмережУ Польщі ухвалили закон про заборону бандерівської ідеології. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.

«Трудова міграція, мабуть, не дуже реагуватиме на це. Проте туризм може сильно впасти. Європа велика, а Польща – лише її шматочок. Імовірно, що для багатьох це буде сигналом їздити до інших європейських країн», – додав він.

Цей закон виглядає, як дуже абсурдна цензура, підкреслив політолог.

«Зараз ще ні, але якщо президент Польщі підпише закон, то будь-який пост у соцмережах про УПА чи Волинь розцінюватиметься як поштовх для відкриття кримінальної справи в Польщі проти такої особи. Це абсурдна цензура», – констатував він.

«Ідеологія бандеризму – звичайна ідеологія, яка панує в будь-якій європейській державі. Така собі націонал-демократична, з національним ухилом. У Польщі була така сама ідеологія, але з польським ухилом. Тому ця вся історія із законом просто взята зі стелі», – резюмував Олександр Палій.

Якою була реакція соцмереж на закон про «бандеризм» – у нашому матеріалі за посиланням.

У ВР назвали ухвалення закону антиукраїнським кроком і наругою над історичною правдою. В ОБСЄ закликали президента Польщі ветувати закон.

Як відомо, закон передбачає штрафи та ув'язнення до трьох років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: