Порошенко відреагував на ухвалення в Польщі закону про «бандеризм» (доповнено)

Читать на русском
Петро Порошенко відреагував на ухвалення Сенатом Польщі закону про Інститут національної пам'яті Польщі.

Президент України Петро Порошенко відреагував на ухвалення Сенатом Польщі закону про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачена кримінальна відповідальність за заперечення так званих «злочинів українських націоналістів» проти поляків.

Як пише «Слово і Діло», про це глава держави написав у соцмережах.

«Антибандерівський» закон: на кого не діє та в чому особливості польської заборониЗагострення між Польщею та Україною не згасає. Цього разу у Варшаві хочуть ухвалити антибандерівський закон, який передбачає штрафи та тюремне ув'язненя до 3 років. Оцінили ситуацію експерти.

«Глибоко стурбований рішенням польського парламенту. Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон. Оцінки, які містяться в цьому рішенні, є абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними. Ми насамперед пам'ятаємо наші спільні перемоги та боротьбу проти тоталітарних режимів. Жодне політичне рішення не може замінити історичну правду», – написав Порошенко.

За його словами, ухвалений законопроект не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польшею.

«Закликаю Польщу до об’єктивності та діалогу. Тільки разом переможемо», – додав глава держави.

Як відомо, 26 січня Сейм ухвалив нову редакцію закону «Про Інститут національної пам’яті (ІНП)», який значно розширює повноваження установи в розслідуваннях «злочинів, скоєних проти польського народу та його доброго імені».

Якщо закон набуде чинності, то особи, які говорять про «польські концтабори» під час Другої світової війни або заперечують «злочини українських націоналістів» проти польського народу, можуть отримати навіть три роки ув’язнення незалежно від місця вчинення злочину.

У відповідь на схвалення закону МЗС України заявило, що Польща намагається зобразити українців «злочинними націоналістами».

Ізраїльська влада розкритикувала новий закон. Зокрема, з критикою виступили прем’єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу та посол Ізраїлю в Польщі Анна Азара, яка зазначила, що закон дозволить карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення.

31 січня комісії Сенату Польщі без змін підтримали зазначений закон. Він набуде чинності після підписання президентом.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович стверджує, що закон про заборону «бандерівської ідеології» небезпечний не для України, а для Польщі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: