Сенат Польщі ухвалив закон про «бандеризм»: реакція соцмереж

Читать на русском

У Польщі ухвалили закон про заборону бандерівської ідеології. Що про це думають у соціальних мережах – у матеріалі Слова і Діла.
Сенат Польщі

Сенат Польщі схвалив закон про Інститут національної пам'яті Польщі, в якому передбачена кримінальна відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів» проти поляків.

У разі набуття чинності за заяви про «польські концтабори» під час Другої світової війни або заперечення «злочинів українських націоналістів» проти польського народу можна отримати три роки ув'язнення незалежно від місця скоєння злочину.

«Глибоко стурбований рішенням польського парламенту. Історична правда потребує відвертої розмови та діалогу, а не заборон. Оцінки, що містяться в цьому рішенні, абсолютно необ'єктивні й категорично неприйнятні. Ми перш за все пам'ятаємо наші спільні перемоги над тоталітарними режимами. Жодне політичне рішення не може замінити історичну правду», – відреагував на закон президент України Петро Порошенко.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, що думають у соціальних мережах з приводу скандального закону.

Журналіст Роман Цимбалюк вважає ухвалений закон спекуляцією на трагічних подіях історії. «Сумно, коли на трагічних подіях минулого починають спекулювати й будувати політику зараз. До чого веде таке спрощення – до нових воєн. Це перший крок, щоб такі трагічні події повторилися. Поляки прекрасні – то вимагають через 70 років репарацій від Німеччини, то зведуть події минулого до виключної провини українських націоналістів і Степана Бандери, які боролися за створення незалежної України», – написав він.

«Немає ніякої «бандерівської ідеології», є українська історія, наша довга й виснажлива боротьба за незалежність, за право бути державою», – написала віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Вона також додала, що Україна має право на свою історію і її не можна переписати жодними законами. «Польським політикам має бути соромно, що сьогодні їм аплодує Кремль», – зазначила нардеп.

«Ухвалені Сеймом і Сенатом Польщі зміни до закону про Інститут нацпам'яті – це дійсно щось із серії unreal. Таке враження, що останнім часом їх атакує якийсь вірус. І що найгірше – не до кінця відомо, яка реальна мета ураження, яких масштабів будуть руйнування та за допомогою якої вакцини йому протидіяти», – написала помічниця народного депутата Ярина Капітан.

«Польща обрала шлях минулого, а не майбутнього. Шлях, який веде в глухий кут перш за все саму країну. Це вибір Польщі. Наш вибір має бути іншим, стриманим і розумнішим – вивчати власну історію й знайомити з нею світ, наполягати на діалозі та співробітництві й жодним чином не торгувати своєю історією на догоду полякам», – написала Тамара Музичук.

«Ізраїль відкликає посла з Польщі. Але страшніший не наслідок, а причина: держава, на території якої вбили найбільшу кількість жертв Голокосту, заради внутрішнього «відродження величі» готова наплювати на євреїв, на Ізраїль, на історію та будь-які висновки з неї. Це нерозумно й аморально. «Антибандерівський закон» – із тієї ж пісні «Минула велич в обмін на реальність», – вважає журналіст Айдер Муждабаєв.

«А що це так переполошилися всі бандерівці через польський закон? Ну, саджатимуть на три роки за підтримку й популяризацію бандерівщини та оунівщіни і що? Справжній бандерівець – це ж справжній «патріот». Він живе й працює в Україні. Що йому в Польщі робити?», – написала колишній нардеп Олена Бондаренко.

Нагадаємо, представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив польський закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає кримінальне покарання за використання виразу «польські табори смерті» та пропаганду «бандерівської ідеології».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: