Як політики допомагали бурхливому зростанню цифрової економіки України

Читать на русском
У Кабміні пообіцяли, що широкосмуговим доступом до інтернету до 2020 року буде покрито більше 70-80% території України.

Розвиток цифрової економіки дозволить забезпечити збільшення темпів зростання ВВП України до 5% на рік. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час круглого столу з питань розвитку цифрової економіки в Держагентсві з питань електронного управління. Як зазначалося, інвестиції в розвиток єдиної цифрової інфраструктури України можуть скласти 5-6 млрд. евро.

За словами Володимира Гройсмана, з 2014 року уряд почав інтенсивно впроваджувати електронні послуги, що надаються державою. Була змінена система обміну інформацією між державними органами влади, а також затверджена стратегія розвитку цифрової економіки на 2018-2020 роки.

Уряд встановив обов'язковий електронний формат для всіх нових рішень органів державної влади та місцевого самоврядування, заявив віце-прем'єр міністр Степан Кубів.

Він зазначив, що широкосмуговим доступом до інтернету до 2020 року буде покрито більше 70-80% території України. Зараз доступ до швидкісного інтернету є у 5,5 млн. українців.

«Слово і Діло» підготувало огляд обіцянок українських політиків щодо розвитку цифрової економіки в Україні.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що аукціон зі зв'язку 4G буде в 2017 роціСказано 4 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Щоб впроваджувати якісь інновації, особливо пов'язані з IT-технологіями, як мінімум необхідно мати доступ до світової павутини. А для розвитку цифрової економіки необхідний швидкісний інтернет. Ще в 2015 році президент Петро Порошенко пообіцяв, що конкурс на впровадження 4G-зв'язку в Україні буде проведено в 2017 році і провалив свою обіцянку.

«У 2017 році проведемо відкритий конкурс-аукціон на зв'язок четвертого покоління», - заявив Порошенко в червні 2015 року, виступаючи у Верховній Раді напередодні річниці своєї інавгурації.

У лютому 2016 року Нацкомісія, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила форму контракту на впровадження мобільного зв'язку 4G в Україні, а в липні 2017 року Кабмін схвалив умови введення нового стандарту зв'язку. У листопаді 2017 року НКРЗ визначила дату проведення тендеру на впровадження зв'язку 4G 23 січня 2018 року. Однак на ділі, 26 січня НКРЗ провела розкриття конвертів з ціновими пропозиціями операторів за ліцензії на 4G-зв'язок, визначивши початкову вартість кожного з семи лотів.

Вартість першого лота склала 572 млн. грн, другого, третього і четвертого - по 293 млн. грн. Лоти №№ 5-7 вартують по 286 млн. грн.

Торги з голосу заплановані на 31 січня 2018 року в Українському державному центрі радіочастот.Таким чином Петро Порошенко провалив свою обіцянку.

Зв'язок буде. Стала відома вартість 4G-тендераНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, провела розкриття конвертів із ціновими пропозиціями операторів за ліцензії на 4G-зв'язок.

Нагадаємо, що скандал з продажем ліцензій на 4G-зв'язок почався з рішення уряду забрати у компанії Ріната Ахметова «ММДС-Україна» смугу частот в 80 МГц, з частотного діапазону 2500-2690 МГц для проведення аукціону серед мобільних операторів країни для впровадження 4G.

При цьому мобільні оператори повинні будуть компенсувати «ММДС-Україна» понад 570 мільйонів гривень - 25% від стартової ціни частот. Цікаво, що ліцензії на ці частоти компанія Ахметова отримала в 2010 році, причому відразу на весь спектр частот 2500-2700 МГц без проведення тендеру, заплативши державі за їх використання трохи більше 6 млн. грн.

На початку липня 2017 року стало відомо, що на аукціон будуть виставлені дві смуги частот: з уже згаданого діапазону в 2600 МГц і діапазону 1800 МГц.

Про те, що уряд планує ввести в Україні зв'язок стандарту 4G Степан Кубів заявив ще в травні минулого року.

«Уряд чітко задекларувала: 4G - один з пріоритетів, який повинен бути впроваджений в Україні», - сказав чиновник в інтерв'ю Укрінформу.

Однак не встигли ми спробувати інтернет четвертого покоління, як нам вже натякають, що в Україні будуть тестувати 5G версію.

Заступник глави Адміністрації президента з питань проведення адміністративних, економічних та соціальних реформ Дмитро Шимків сказав: «Ми на даний момент обговорюємо, як зробити так, щоб почати експериментувати з 5G в Україні вже сьогодні. Є чітке розуміння, як це зробити».

Поки в АП експериментують, в глибинці не чули не тільки про цифрову економіку, а й інтернету майже не бачили. Проте, деякі чиновники, виглядаючи зі своєї віртуальної реальності, дають дивовижні обіцянки.

Так, глава Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов пообіцяв, що буде особисто перевіряти наявність високошвидкісного інтернету в школах.

"Я не шуткую! Я буду брати планшет, буду їздити по школам області та особисто перевіряти наявність високошвидкісного інтенету», - заявив Максим Степанов під час відвідування Осичківської школи Савранського району.

Раніше «Слово і Дело» писало про те, що українські мобільні оператори обіцяють запуск 4G до кінця 2017 року. Також ми повідомляли, яке місце в світі зайняла Україна з вартості інтернету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: